VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Vånkikuljetus nro 86

Kuva: Jyrki Tervo.

Ei vain se, mitä he tekevät, vaan se, miten he sen tekevät. Tampereen Työväen Teatterin uutuus, reissukomedia Vånkikuljetus 86 on hurja matka Hämeen Synkkälästä kohti Tukholmaa 1700-luvulla. Kruunun vanki, hentoinen mutta henkevä torppari Yrjö Janatuinen (Tom Lindholm) on riistänyt hengen tyttärensä raiskaajalta, pitäjänrovasti Rajalinilta (Jari Leppänen) ja saanut teosta kuolemantuomion. Vankikuljetusalan halpayrittäjä, jättikokoisen mutta yksinkertaisen Gustav Gustavssonin (Pentti Helin) tehtävä on viedä vanki teloitettavaksi halki Ruotsi-Suomen metsien ja merien.

Sinänsä simppelin juonen toteutus yllättää katsojan ihan joka käänteessä. Ohjaus (Juha Malmivaara) ja näyttelijätyö on armotonta, lavastus ja puvustus (Pirjo Liiri-Majava) yksinkertaisuudessaan nerokasta.

Kuoro tekee tässä spektaakkelissa akrobatiaa: se voi olla kertoja, lauma hevosia, parvi lokkeja, myrsky, joukko vankeja tai ihan mitä tahansa – tai esittää laulamalla ruokaohjeet keuhkomuusiin, hylkeenveripalttuun sekä rasvaiseen lintupuuroon.

Alkuperäisen romaanin Fångtransport nr. 86:n kirjoittaja, ahvenanmaalainen Leo Löthman kysyy, miten matkakumppaneiden roolit muuttuvat valtaapitävien läsnäolon puuttuessa? Ja vastaa... kerrottakoon tässä vain, että kirjalija toimi aikaisemmin myös laivanrakentajana, mielisairaanhoitajana ja metsurina – ja sen huomaa.

Sittemmin sisämaahan juurtunut saaristolaispoikakin on myyty. Moista merimatkaa en ole ennen kokenut!

LUE MYÖS: Pentti Helin ja odottavat tunnelmat

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat