Keskustori.fi

TTT | Carmen

Kuva: Teppo Järvinen.

Kylmänväreet nousevat, kun ilmoille kajahtaa upea Drumatical Theatren intensiivinen tynnyreillä rummutettu Habanera-versio. Siitä alkaa tanssi ja Carmen.

Tiina Puumalainen on ohjannut ja käsikirjoittanut TTT:n Carmenin Prosper Mériméen novellin ja Georges Bizetin oopperan pohjalta. Tässä Carmenissa ei nähdä oopperaa, ei flamencoa, vaikka perustarina on säilynyt ennallaan.

Jose (Janne Kallioniemi) haluaa olla hyvä ja menestynyt mies. Lisää paineita tuovat vaatimuksillaan oma äiti ja raskaana oleva vaimo. Jose lupaa hankkia vaimolle talon ja tekee pitkää päivää töissä menestyäkseen. Kunnes Carmen (Eriikka Väliahde) tulee ja lumoaa Josen vahvalla, mystisellä läsnäolollaan. Jose heittää kaiken entisen pois. ”Mies vaihtaa elämänsä sylilliseen tulta”.

Carmenia ei voi omistaa, hän ei luovu vapaudestaan. Huomaankin ärsyyntyväni Josen omistushaluisuudesta, mutta ihailen myös hänen rohkeuttaan hypätä uuteen. Jotain edellisen elämän asennetta hän kantaa mukanaan uudessakin elämässään, koska myös Carmenille hän haluaa hankkia talon. Ennustaja (Petra Karjalainen) sanookin hänelle jotain tyyliin: Suunnittelet elämääsi niin, ettet ehdi elää sitä.

Carmen voisi olla hyvin tätä päivää, ja esitys nosti minussa esiin paljon tunteita ja herätti ajattelemaan omaakin elämääni. Uskallanko elää täysin omaa elämääni? Elänkö tässä hetkessä? Mikä on minulle tärkeintä?

Kylmänväreitä tulee alunkin jälkeen pitkin esitystä niin kuin kanssakatsojallani. Vielä narikassa hänelle nousee kyyneleet silmiin, kun hän kertoo liikuttuneensa aina kun ennustaja puhui. Varsinkin sitä kieltä, mitä kukaan ei ymmärtänyt paitsi ennustaja itse. Kummallista ja hienoa! Karjalainen kertoo esitteessä keksineensä kielen, joka perustuu muinais-norjaan ja rakastamiinsa kelttiläisiin kieliin.

Carmen vangitsi intensiivisyydellään.

Kiitos hienosta äänisuunnittelusta ja osittaisesta musiikin sovituksesta kuuluu Jarkko Tuohimaalle.

LUE MYÖS: "Mies vaihtaa elämänsä sylilliseen tulta"

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada