VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Carmen

Kuva: Teppo Järvinen.

Kylmänväreet nousevat, kun ilmoille kajahtaa upea Drumatical Theatren intensiivinen tynnyreillä rummutettu Habanera-versio. Siitä alkaa tanssi ja Carmen.

Tiina Puumalainen on ohjannut ja käsikirjoittanut TTT:n Carmenin Prosper Mériméen novellin ja Georges Bizetin oopperan pohjalta. Tässä Carmenissa ei nähdä oopperaa, ei flamencoa, vaikka perustarina on säilynyt ennallaan.

Jose (Janne Kallioniemi) haluaa olla hyvä ja menestynyt mies. Lisää paineita tuovat vaatimuksillaan oma äiti ja raskaana oleva vaimo. Jose lupaa hankkia vaimolle talon ja tekee pitkää päivää töissä menestyäkseen. Kunnes Carmen (Eriikka Väliahde) tulee ja lumoaa Josen vahvalla, mystisellä läsnäolollaan. Jose heittää kaiken entisen pois. ”Mies vaihtaa elämänsä sylilliseen tulta”.

Carmenia ei voi omistaa, hän ei luovu vapaudestaan. Huomaankin ärsyyntyväni Josen omistushaluisuudesta, mutta ihailen myös hänen rohkeuttaan hypätä uuteen. Jotain edellisen elämän asennetta hän kantaa mukanaan uudessakin elämässään, koska myös Carmenille hän haluaa hankkia talon. Ennustaja (Petra Karjalainen) sanookin hänelle jotain tyyliin: Suunnittelet elämääsi niin, ettet ehdi elää sitä.

Carmen voisi olla hyvin tätä päivää, ja esitys nosti minussa esiin paljon tunteita ja herätti ajattelemaan omaakin elämääni. Uskallanko elää täysin omaa elämääni? Elänkö tässä hetkessä? Mikä on minulle tärkeintä?

Kylmänväreitä tulee alunkin jälkeen pitkin esitystä niin kuin kanssakatsojallani. Vielä narikassa hänelle nousee kyyneleet silmiin, kun hän kertoo liikuttuneensa aina kun ennustaja puhui. Varsinkin sitä kieltä, mitä kukaan ei ymmärtänyt paitsi ennustaja itse. Kummallista ja hienoa! Karjalainen kertoo esitteessä keksineensä kielen, joka perustuu muinais-norjaan ja rakastamiinsa kelttiläisiin kieliin.

Carmen vangitsi intensiivisyydellään.

Kiitos hienosta äänisuunnittelusta ja osittaisesta musiikin sovituksesta kuuluu Jarkko Tuohimaalle.

LUE MYÖS: "Mies vaihtaa elämänsä sylilliseen tulta"

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat