VALIKKO

Keskustori.fi

Teatterivuosi 2012–2013

Kuin ensimmäistä päivää -näytelmässä nähdään Eila Roine (vas.) ja Marjut Sariola. Kuva: Harri Hinkka.

Teatterivuosi 2012–2013 on jo pitkällä, mutta jatkuu hyvässä vauhdissa Tampereen keväässä. Keskustori.fi kysyykin nyt, mitkä esitykset ovat erityisesti liikuttaneet teatterialan asiantuntijaa. 

Kriitikko Matti Wacklin, kerrotko lukijoillemme teatterivuoden huippukokemuksesi? Nimeä kolme tai neljä vaikuttavinta esitystä.

– Teatterivuosi 2012–2013 ei ole ollut Tampereen suurissa teattereissa mitenkään erityisen mieleenpainuva, mutta joukosta nousee muutama näytelmä ylitse muiden. Vaikka Tampereen Työväen Teatterin Next To Normal poistuikin jo ohjelmistosta, se on minulle vuoden esitys. Tuomas Parkkisen ohjaus rakensi rankasta aiheesta koskettavan, ymmärrystä lisäävän kokonaisuuden. Eriikka Väliahde teki mielenterveysongelmista kärsivänä äitinä upean roolin, jolla on pysyvä paikka tamperelaisessa teatterihistoriassa. 

– Tampereen Teatterin tämän vuoden kärkiesitys on Anna Krogeruksen kirjoittama Kuin ensimmäistä päivää. Se peilaa ajankohtaista keskustelua vanhustenpalveluista. Kirjoitin Aamulehden kritiikkiin, että Marjut Sariola maalaa rajattomuutensa ja työelämän rakenteisiin uupuvan kiltin hoitaja Ritvan koskettavan inhimillisesti ja lämpimästi. Katsojalle jää pureksittavaa pitkäksi aikaa. Lisäbonusta tuo Eila Roineen mainio, vähän anarkistinen vanhus Taimi, jonka veteraaninäyttelijä tekee tutun vakuuttavasti.

– TTT:n vuoden vaikuttavimpiin näytelmiin kuuluu ilman muuta Sirkku Peltolan kirjoittama ja ohjaama Lento, joka oli ehdolla myös vuoden näytelmästä jaettavan Lea-palkinnon saajaksi. Kaikki eivät ole olleet innostuneita Peltolan uutuudesta. Itsekään en oikein lämmennyt esityksen eläinsymboliikalle, mutta ilmava kokonaisuus vaikutti. Lentokenttä näyttäytyy siinä maailman vertauskuvana, jossa ihmiset törmäävät sattumanvaraisesti. Peltola on omaääninen tekijä.

– TT:n Hamlet on Mikko Viherjuuren ohjauksena vankka ja huolellinen perusnäytelmä. Sen väkevyys ja erityisyys nousevat Tomi Alatalon nimiroolista, joka on perinpohjaisesti mietitty ja perinteeseen etäisyyttä ottava. Alatalo on erinomaisen lahjakas nuori näyttelijä. 

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat