VALIKKO

Keskustori.fi

TT | Kylmä murha

 

Johnnie Walker (vas.), Jukka Leisti ja Esa Latva-Äijö ovat elämän peruskysymysten äärellä.

Kylmä murha

Kirjoittanut Edward Taylor
Suomennos ja ohjaus Mikko Viherjuuri
Lavastus Marjatta Kuivasto
Puvut Mari Pajula
Rooleissa Esa Latva-Äijö, Elina Rintala, Jukka Leisti ja Matti Hakulinen
Ensi-ilta 29.8.2013, pohjoismainen kantaesitys

DEKKARIHULLUNA vaadin murhamysteeriltä teatterissa niin paljon, että olen tottunut pettymään kaikkiin hiirenloukkuihin. Vaan nyt kävi toisin Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. Kylmä murha on ehdottomasti paras tämän sarjan koskaan näkemäni näytelmä. Kyllä. Käsikirjoituksen neroudesta riittää kertomaan kaiken se, että kirjoittaja on myös ikiaikaisen hurmaavan Ylen kuunnelmasarjan Knallin ja sateenvarjon takana.

Lavastus oli kuin viides näyttelijä, virkistävän moderni. Kuten myös musiikki, kehui äänisuunnittelua teatterille tehnyt seuralaiseni - yksinkertaista mutta vahvaa. Mikko Viherjuuri on onnistunut Kylmässä murhassa kuin huippuelokuvaajan leikkaaja. Kohtauksesta toiseen mennään juuri siinä kohdassa, kun se on ensimmäisen kerran mahdollista - ei yhtään myöhemmin, ei mitään löysää.

Näyttelijät tuntuivat nauttivan aidosti. Viimeistään väliajan jälkeen he taisivat aistia, että bravo-huutoja kuullaan loputtomien lopputaputusten aikana. Jukka Leisti kasvoi ensi-illan aikana rooliinsa niin hyvin, että ihan kuin hän ei olisi lopuksi enää edes näytellyt.

Jännitysnäytelmien tekijät toivovat aina, että murhan ratkaisua ei saa paljastaa. Kylmässä murhassa ei ole aihetta pelkoon. Lopputulema on niin herkullinen ja yllättävä - kuitenkin äärimmäisen looginen -, että tarinan avaaminen olisi ihan mahdotonta.

Toisen kerran elämässäni olen valmis katsomaan näytelmän toisen kerran. Aivan niin kuin hyvän dekkarin voi lukea uudelleen.

Tampereen Teatterin sivuille

Kuva Harri Hinkka/Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat