VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Kulkuri

Eppu Salminen näyttelee Charles Chaplinia. Kuva: Kari Sunnari.

Rooleissa Eppu Salminen, Teija Auvinen, Tuukka Huttunen, Jari Leppänen, Soili Markkanen, Jyrki Mänttäri, Suvi-Sini Peltola, Tommi Raitolehto, Jukka Saikkonen, Markku Toikka, Pentti Helin. Nuori Char­lie - Eino Nie­me­lä/ Micael Ny­berg / Miska Ris­sa­nen, Nuori Syd­ney - Ak­se­li Kur­ki­kan­gas/Pree­ti Pesä/Ee­me­li Rin­ta­mä­ki
Tans­si­jat Minna Lii­ma­tai­nen, Saku Mä­ke­lä, Petra Pors­pak­ka, Hanna Ra­jan­tie, Timo Saari
Kä­si­kir­joi­tus Riku Suo­kas ja Heik­ki Syrjä
Oh­jaus Riku Suo­kas
La­vas­tus­suun­nit­te­lu Hannu Lind­holm
Pu­kusuun­nit­te­lu Mar­jaa­na Mu­ta­nen
Mas­kee­raus­suun­nit­te­lu Emmi Lah­ti­nen
Ää­ni­suun­nit­te­lu Jark­ko Tuo­hi­maa
Musiik­ki Char­les Chaplin
Va­lo­suun­nit­te­lu Timo Al­ha­nen
Vi­deo­suun­nit­te­lu Tommi Le­po­la, Tero Molin
Ko­reo­gra­fia Mark­ku Ne­no­nen

Kulkuri

SE ALKAA kuin elokuvissa: Eppu Salminen elää kuten esikuvansa Charlie Chaplin Tampereen Työväen Teatterin uutuusnäytelmässä Kulkuri.

Se on myös TTT:n mennävuosien hittimusikaalin Vuonna 85 käsikirjoittaneiden Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän uusin ponnistus. Heillekin Chaplin on nuoruuden esikuva. Miehet halusivat keskittyä Chaplinin työtapoihin ja työn taustoihin ja päätyivät kuvaamaan sitä, miten Chaplinista tuli koko kansan rakastama Pieni kulkuri, jolla oli herrasmiehen tavat ja maankiertäjän arvokkuus.

Vanha mykkäelokuvan ystäväkin mykistyy nähdessään kohtauksia suoraan Chaplinin elokuvista. Kulkurissa on kaikki. TTT:n Suuri näyttämö kasvaa ”ameriikan” mittoihin Hollywoodin sävyissä loistavine lavasteineen (Hannu Lindholm) ja valoineen (Timo Alhanen). Tunnelma on mustavalkoisenakin yhtä hohdokas kuin mustavalkoisen elokuvan kulta-aikana. Ja elokuvan maailmassa kun ollaan, myös valkokankaalle heijastetut kohtaukset piirtävät kauempaakin istuville teatterivieraille pikkutarkan kuvan hienosta roolityöstä.

Kulkurissa on kaikki: nauru, ilo, suru, pelko ja viha. Lavalla tapahtuu, ja paljon. Silti sieltä erottuu monta taidokasta sivuosaa: nuoren Chaplinin sydäntäriistävän sulava hahmo (Pikku Charlesin rajua roolia esittävät vuoroin Eino Niemelä, Miska Rissanen ja Micael Nyberg), Jari Leppäsen hurja vuokraisäntä ja Jukka Saikkosen tulkinnat isänä, Wheldonina ja tarjoilijana.

Loppua ei saisi paljastaa. Sen kerron kuitenkin, että Kulkuri päättyy kuin elokuvissa.

Sir Charles ”Charlie” Spencer Chaplin syntyi Lontoossa 14.4.1889 ja kuoli Sveitsissä 25.12.1977. Hän näytteli, käsikirjoitti, ohjasi ja toimi elokuvissaan tuottajana ja säveltäjänä.

Tampereen Työväen Teatteri

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2014 16:52

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat