Keskustori.fi

TT | Ihmisen osa

 

Kuvassa Anja Pohjola (vas.) ja Elisa Piispanen. Kuva: Harri Hinkka.

Perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin 
Sovitus Raila Leppäkoski
Ohjaus Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Raimo Salmi ja Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu Jaakko Virmavirta
Videot Joonas Tikkanen
Rooleissa Anja Pohjola, Heikki Kinnunen, Elisa Piispanen, Arttu Ratinen, Maruska Verona, Matti Leino, Matti Hakulinen, Jussi-Pekka Parviainen, Risto Korhonen, Petri Koskinen, Ville Majamaa, Kirsimarja Järvinen
Ensi-ilta 25.9.2014 Tampereen Teatteri, Päänäyttämö

IHMISEN OSA

Kari Hotakainen rakastaa suomen kieltä ja minä rakastan Kari Hotakaisen tekstejä. Tampereen Teatterin Hotakaisen romaanin pohjalta rakennettu Ihmisen osa oli siten mitä houkuttelevin ensi-ilta tänä syksynä Tampereella. Ohjaaja Marika Vapaavuori sai hienon, monimuotoisen näyttelijäkaartin toimimaan mitä parhaiten teatterin päänäyttämöllä. Tarinassa keskiössä olevan Malmikunnaan perheen historia pysäytti minut moneen kertaan pohtimaan millaista ihmisenä oleminen todellakin on. Tarvitsemme vain kaksi ominaisuutta: keskittymiskyvyn ja mielikuvituksen. Mielikuvituksen avulla me voimme kuvitella miltä toisesta tuntuu ja niin meidän kuuluukin tehdä. Ja oletteko ajatelleet, että elämä tapahtuukin loppujen lopuksi päämme sisällä?

Perheen vanhaa äiti Salmea esittänyt upea Anja Pohjola ja Heikki Kinnunen hänen puolisonaan Paavona olivat näyttämön kirkkaimmat tähdet. Anjan ja Heikin karisma valaisi koko katsomon samalla kun Salmen lempeä viisaus ja Paavon hiljaisuuteen piilotettu suru koskettivat katsojaa syvältä. Hienoa oli, että ilon ja surun vuoristoradassa kulkenut tarina sai lohdullisen, jopa onnellisen lopun. Perheen kokema tragedia erotti puolisot toisistaan ja pakotti heidät tekoihin, joita oli pakko tehdä. Tekojen jälkeen oli mahdollista palata takaisin toistensa luo.

Yleisö taputti seisaaltaan näytelmän päätteeksi. Eikä suotta; kyllä minäkin vakuutuin siitä mitä näytelmä halusi meille viestittää: elämä on parhaimmillaan totta ja jokaisen elämä on hänen omansa. Ainakin sellaiseksi se pitäisi tehdä.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.10.2015 16:06

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada