VALIKKO

Keskustori.fi

Teatteri Siperia | Toinen katse

Kuvassa etualalla Marika Heiskanen, taustalla Riikka Papunen, Sari Korpi, Kimmo Koski ja Tuomas Jordan.

Käsikirjoitus Työryhmä
Ohjaus ja dramatisointi Aino Kivi
Visuaalinen suunnittelu Anna Rouhu
Rooleissa Marika Heiskanen, Riikka Papunen, Tiina Launiainen, sekä Wärjäämöltä Tuomas Jordan, Sari Korpi, Kimmo Koski ja Janica Talvivaara
Muusikko Anna-Kaisa Vuorinen
Wärjäämön teatteriryhmän ohjaaja Jarmo Skön
Teknikko esityksissä Saija Raskulla
Ensi-ilta 1.4.2016 Teatteri Siperia

TOINEN KATSE

Marika Heiskasen pilkehtivä katse hakeutui yleisön joukkoon ja etsi itselleen kohdetta, jota katsoa. Teatteri Siperian ”Toinen katse” näytelmä oli käynnistynyt ja tuttuun siperialaiseen tapaan yleisö ei päässyt katoamaan jonnekin katsomon pimentoon vaan oli mukana, ei vain katsojana vaan myös kohteena. Toiseudesta, erilaisuudesta ja ihmisyydestä vakavin äänenpainoin, mutta samalla humoristisesti kertova näytelmä kosketti epäilemättä jokaista katsojaa jollakin tavalla.

Esitys eteni episodein ja erilaisten puheenvuorojen rytmittämänä. Vaikeista kivuista, kiusaamisesta ja voimakkaista toiseuden kokemuksista koko ikänsä kärsineen Tiinan puheenvuoro ”Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan” nosti kyyneleet silmiin. Miksi toiset kantavat niin paljon enemmän kuin toiset ja silti kestävät ja selviytyvät? Helpolla ei päästetty myöskään kohtauksessa, jossa yhteiskunnan suhtautumista erilaisuuteen ja vammaisuuteen pohdittiin mm. tasa-arvon näkökulmasta. Jokaisessa meissä on joku virhe, joku kipu, joku rajoite. Tasa-arvoa ei voi saavuttaa säälimällä, mutta ei myöskään anarkialla. Tasa-arvoon pitää pyrkiä empatian ja ymmärtämisen keinoin.

Marika Heiskanen oli (taas) vangitseva Siperian koruttomalla mutta intiimillä estradilla, Kimmo Kosken tanssi oli sykähdyttävää katsottavaa. Tiinan ja Riikan voimakkaat puheenvuorot palauttivat ihmisyyden sanoman mieliimme. Siitä Teatteri Siperian näytelmässä oli lopulta kyse. Olemme kaikki ihmisiä ja tarvitsemme enemmän tai vähemmän toisiamme. Siksi on tärkeä katsoa joskus ihan oikeasti, niin, että paitsi näkee, myös ymmärtää ja tuntee.

Teatteri Siperia

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru