Keskustori.fi

Teatteri Siperia | Toinen katse

Kuvassa etualalla Marika Heiskanen, taustalla Riikka Papunen, Sari Korpi, Kimmo Koski ja Tuomas Jordan.

Käsikirjoitus Työryhmä
Ohjaus ja dramatisointi Aino Kivi
Visuaalinen suunnittelu Anna Rouhu
Rooleissa Marika Heiskanen, Riikka Papunen, Tiina Launiainen, sekä Wärjäämöltä Tuomas Jordan, Sari Korpi, Kimmo Koski ja Janica Talvivaara
Muusikko Anna-Kaisa Vuorinen
Wärjäämön teatteriryhmän ohjaaja Jarmo Skön
Teknikko esityksissä Saija Raskulla
Ensi-ilta 1.4.2016 Teatteri Siperia

TOINEN KATSE

Marika Heiskasen pilkehtivä katse hakeutui yleisön joukkoon ja etsi itselleen kohdetta, jota katsoa. Teatteri Siperian ”Toinen katse” näytelmä oli käynnistynyt ja tuttuun siperialaiseen tapaan yleisö ei päässyt katoamaan jonnekin katsomon pimentoon vaan oli mukana, ei vain katsojana vaan myös kohteena. Toiseudesta, erilaisuudesta ja ihmisyydestä vakavin äänenpainoin, mutta samalla humoristisesti kertova näytelmä kosketti epäilemättä jokaista katsojaa jollakin tavalla.

Esitys eteni episodein ja erilaisten puheenvuorojen rytmittämänä. Vaikeista kivuista, kiusaamisesta ja voimakkaista toiseuden kokemuksista koko ikänsä kärsineen Tiinan puheenvuoro ”Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan” nosti kyyneleet silmiin. Miksi toiset kantavat niin paljon enemmän kuin toiset ja silti kestävät ja selviytyvät? Helpolla ei päästetty myöskään kohtauksessa, jossa yhteiskunnan suhtautumista erilaisuuteen ja vammaisuuteen pohdittiin mm. tasa-arvon näkökulmasta. Jokaisessa meissä on joku virhe, joku kipu, joku rajoite. Tasa-arvoa ei voi saavuttaa säälimällä, mutta ei myöskään anarkialla. Tasa-arvoon pitää pyrkiä empatian ja ymmärtämisen keinoin.

Marika Heiskanen oli (taas) vangitseva Siperian koruttomalla mutta intiimillä estradilla, Kimmo Kosken tanssi oli sykähdyttävää katsottavaa. Tiinan ja Riikan voimakkaat puheenvuorot palauttivat ihmisyyden sanoman mieliimme. Siitä Teatteri Siperian näytelmässä oli lopulta kyse. Olemme kaikki ihmisiä ja tarvitsemme enemmän tai vähemmän toisiamme. Siksi on tärkeä katsoa joskus ihan oikeasti, niin, että paitsi näkee, myös ymmärtää ja tuntee.

Teatteri Siperia

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada