VALIKKO

Keskustori.fi

Tiikeri ja pupunen

 

 

TTT | Sara ja Erik

 

Ilkka Heiskanen ja Teija Auvinen ovat yhtä roolihahmojensa kanssa. (Kuva: Kari Sunnari)

 

MENIN SUURIN odotuksin syksyn ensimmäiseen ensi-iltaan Sara ja Erik. Rakastan tositarinoita, ja tiesin odottaa kunnon draamaa. Sain mitä toivoin; lähdin TTT:n Salmelaisen näyttämöltä kyyneleet silmissä.

Sara Hildén (1905–1993) oli tamperelainen mahtinainen, ja Erik Enroth (1917–1975) arvostettu taidemaalari. Heidän tarinastaan saisi vaikka Hollywood-elokuvan, niin suurenmoiset ovat draaman ainekset Pirjo-Riitta Tähden käsikirjoituksessa.

Saran ja Erikin rakkaus on kiihkeää, mutta he myös repivät toisensa riekaleiksi. ”Sinä olet tiikeri ja pupunen”, Erik hellittelee vaimoaan ennen kuin avioliitto romahtaa.

Saralla on tapana ottaa mitä haluaa: rahaa, taidetta ja ihmisiä. Erikin hän menettää, mutta ei Erikin tauluja. Ei, Sara hankkii Picassonkin ja perustaa taidemuseon. Teija Auvinen ja Ilkka Heiskanen ovat kuin elämänsä roolissa kumpikin, enemmän kuin uskottavia kuljettaessaan tositarinaa kohti vääjäämätöntä.    

Näytelmässä ei ole mitään ylimääräistä, kaikkea on juuri niin kuin pitää. Lavasteet, kehonkieli, äänimaisema – hillitysti se mitä tarvitaan ja juuri oikeaan aikaan. Vanhanaikaista teatteria parhaimmillaan, jos sellaisesta pitää. Minä pidän. Tämän näytelmän voisin katsoa toisen kerran.

Ensi-illassa Saran henki oli voimakkaasti läsnä. Yleisön joukosta moni muisti hänet henkilökohtaisesti. Väliajalla naiset kertoivat, miten todellakin pitää paikaansa, että Hildenin liikkeestä ei lähdetty takkia ostamatta. Sara tuli itse takahuoneesta, jos myyjä ei saanut asiakasta tekemään ostospäätöstä. Sara tuli, ja kauppa syntyi.

 

Sara ja Erik
Käsikirjoitus Pirjo-Riitta Tähti
Ohjaus Maarit Pyökäri
Näyttelijät Teija Auvinen, Ilkka Heiskanen, Kristiina Hakovirta, Minna Hokkanen, Matti Pussinen-Eloranta, Jukka Saikkonen
Lavastus-, video- ja pukusuunnittelu Reija Hirvikoski
Valosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Niklas Vainio
Kantaesitys 30.8.2016
Tampereen Työväen Teatteri, Eino Salmelaisen näyttömö
Kesto 2:35

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru