VALIKKO

Keskustori.fi

Vielä yksi elämä

TT | Patriarkka

Kuvassa Mari Turunen, Ritva Jalonen ja Heikki Kinnunen. (Kuva: Harri Hinkka)

 

Diplomi-insinööri Heimo Harjun tuska kouraisi katsojaa syvältä. Juha Jokelan Patriarkassa Heikki Kinnusen esittämä Harjun perheen pää Heimo hajosi palasiksi huomatessaan, että vielä yhden haastavan projektin hankkimiseksi tarkoitettu paluu Normandiasta kotimaahan Suomeen muuttuikin joksikin aivan muuksi. Hän halusi vielä yhden elämän, mutta päälle kaadettiin tonneittain sontaa. Heimo ei voinut ymmärtää miksi. Miten hän olisi muka osannut elää paremmin? Hän oli sentään kantanut vastuuta kaikesta.

Maailma muuttui sinä aikana kun Heimo ikätovereineen, siis suuret ikäluokat, ensin rakensivat ja sitten purkivat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Aluksi tehtiin asuntoja kaikille niitä tarvitseville, sitten tehtaita diktaattoreille. Ja kuin huomaamatta, tultiin tähän päivään, jossa kaikki tuntuvat olevan hukassa itsensä ja suuntansa kanssa. Edes rakastaa ei enää osata vaan sekin on opeteltava erikseen.

Juha Jokelan terävä ja ajankohtainen teksti kosketti minua jotenkin aivan erityisellä tavalla. Näyttelijöillä oli mahdollisuus vain onnistua ja sen he tekivätkin. Jokainen lavalla ollut rakasti ja vihasi tavalla, joka ei jättänyt epäselväksi, että Harjun perheellä ja ystävillään Vainioilla oli paljon vaikeita asioita selvitettävänään. Harjujen miniä, Mari Turusen esittämä Petra ei pystynyt vaikenemaan miestensä varjoihin kadonneiden Virpi Harjun ja Anja Vainion tavoin. Petra sanoi suoraan ja laittoi appensa Heimon ja tämän ystävän Kalen, ”vanhan liiton miehet”, katsomaan itseään ja elämäänsä uudesta kulmasta. Heimon projektisuunnitelmat menivät toden totta uusiksi.

Olin aivan varma, että tarinan loppu olisi katastrofi, mutta koin yllätyksen. Sen, millaisen, jääköön tässä salaisuudeksi. Voin lämpimästi suositella Patriarkkaa kaikille, jotka eivät uskalla katsoa itseään peilistä, mutta myös niille, jotka ovat sen tehneet ja varsinkin niille, jotka peiliin katsoessaan eivät nähneet siellä ketään.

Patriarkka

Käsikirjoitus Juha Jokela
Ohjaus Samuli Reunanen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen
Rooleissa Heikki Kinnunen, Ritva Jalonen, Jukka Leisti, Kirsimarja Järvinen, Risto Korhonen, Mari Turunen, Elisa Piispanen, Arttu Ratinen, Pia Piltz, Antti Tiensuu
Ensi-ilta 8.9.2016 Tampereen Teatteri, Päänäyttämö

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru