VALIKKO

Keskustori.fi

Mies hakee turvaa pölynimurista

TTT | Ei voi auttaa, sori

Antti Mankonen, Heidi Kiviharju ja Samuli Muje tasapainoilivat miesten hermoromahduksen partaalla. (Kuva: Kari Sunnari)

 

POISTUIN TTT:n Kellariteatterista pöllämystyneenä. Antti Mikkolan näytelmä Ei voi auttaa, sori kytki minussa aikakoneen. Tunnistin kiltin perheenisän turvallisuuden tuskan, kun seurasin Tuhnun kamppailua perhekriisin keskellä. Kylläpä osui ja upposi.

Mikkolan näytelmä ymmärtää miestä, mutta ei kyseenalaista naista. Näinä sukupuolineutraaleina aikoina on virkistävää, että käsikirjoittaja-ohjaaja valitsee puolensa ja ymmärtää meitä miehiä.

Ensi-iltaan ajellessani kuulin sattumalta ohjaajan haastattelun YLE Tampereesta. Haastattelussa Antti Mikkola sanoi ajatelleensa aika-ajoin sukupuoliroolien vaihtoa vaikkapa klassikkonäytelmissä. Ibsenin Nukkekodin naiset voisi vaihtaa miehiin ja päinvastoin. Tämä olikin mielessäni esitystä seuratessani.

 

KANTAESITYS oli väkevää ja viihdyttävää draamaa. Sain täysillä inhota Tuhnun pöljää vaimoa, jonka unelmana oli " Minun Afrikkani" -tyyppinen koko perheen toivioretki iloisia alkuasukkaita auttamaan. Tässä kohtaa eivät pariskunnan unelmat kohdanneet. Myöskään kalenteriin merkityt viikoittaiset rakastelusessiot eivät olleet tyydyttäviä, vaikka hedelmää kantoivatkin. Puoliso haluaa eroa ja tulee raskaaksi. Siinäpä miehellä mietittävää.

Tuhnun veli on näytelmässä tasoittava elementti. Naisten takalistoja maalaava taiteilija koettaa epätoivoisesti puhua veljelleen järkeä – turhaan. Antero kokee tragedian, kun hippivaimonsa saa aivoinfarktin. Kaiken tämän keskellä veljesten mieskriisiä saapuu hämmentämään äiti eväspurkkeineen.

Kellariteatterin ihmissuhdenäytelmä on jälleen osoitus siitä, miten teatterissa pienestä tulee suurta. Menkää nyt ainakin miehet katsomaan Tuhnun kamppailua tuulimyllyjä vastaan ja ottakaa – jos uskallatte – kumppaninnekin mukaan.

 

NÄYTELMÄ on Kellariteatterin ja Teatteri Telakan yhteistuotantoa. Toinen ensi-ilta on Telakalla 2.11. Silloin tarinaan kirjoitetaan uusi loppuratkaisu.

 

Ei voi auttaa, sori

Käsikirjoitus ja ohjaus Antti Mikkola
Lavastus- ja pukusuunnittelu Perttu Sinervo
Valo- ja äänisuunnittelu Juha Haapasalo
Rooleissa Antti Mankonen, Heidi Kiviharju ja Samuli Muje
Kantaesitys 19.10.2016 Tampereen Työväenteatterin Kellariteatteri
Toinen ensi-ilta 2.11.2016 Teatteri Telakka

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru