VALIKKO

Keskustori.fi

Satavuotias Lauri Viita kohtaa tämän päivän Pispalan

TTT | Viita 1949

Lauri Viitaa näyttelee Tommi Raitolehto. Kuva: Kari Sunnari.

SE ALKAA jo ennen näytelmää, samalla hetkellä kun astun teatterisaliin: upouusi musiikkinäytelmä Viita 1949 yllättää yhä uudestaan koko kolmituntisen ensi-illan ajan.

Työväen runoilija ja kirjailija Lauri Arvid Viita (17.12.1916-22.12.1965) syntyi Pispalassa sata vuotta sitten, samassa talossa, jossa nykyään asuvat näytelmän käsikirjoittaja Heikki Salo ja sen ohjaaja Sirkku Peltola. Yhdessä he, näytelmän musiikin säveltänyt Eeva Kontu ja koko uskomaton näyttelijä- ja tekijäkaarti ovat saaneet aikaiseksi kultakimpaleen.

Se on hengästyttävän lennokasta tajunnanvirtaa, koskettavaa kerrontaa, hersyvää huumoria. Se naurattaa ja itkettää, surettaa ja lohduttaa. Näytelmä maalaa kuvaa siitä Pispalasta ja maailmasta, joka oli Lauri Viidan todellisuus ja yhdistää sen ketterästi siihen Pispalaan ja maailmaan, joka on tämän päivän todellisuutta. Molemmissa on paljon mielettömyyttä – joka Viidalla itsellään ilmeni kaksisuuntaisena mielialahäiriönä pispalalaisittainkin jyrkkinä ylä- ja alamäkineen.

Oppaina tällä aikamatkalla ovat itsensä vuonna 1949 julkaistun Kukunor-runoteoksen Kukunor ja Kalahari. He ovat Viidan päänsisäiset pirut, joiden tehtävä on myös rakentaa näytelmään sisäkkäisteos, Lindströmin pihvi -näytelmä.

”Lauri Viita ei ollut kirjailija, vaan luonnonmullistus”, hänen keskimmäinen ja tunnetuin vaimonsa Aila Meriluoto on kertonut Yleisradion haastattelussa. Viita 1949 yllättää positiivisesti keskittymällä ensimmäiseen, pispalalaiseen, vaimoon Kerttu Solinin.

Heikki Salon käsikirjoitus pohjautuu Viidan ennen julkaisemattomiin, sodan aikaisiin kirjoituksiin Kerttu-vaimolleen. Salo sekoittaa tätä aineistoa railakkaasti ja raikkaasti laulujen sanoissa ja dialogeissa sekä omiin teksteihinsä että Viidan runojen ja kirjojen teksteihin.

Loistavaa lopputulosta tuskin on haitannut sekään, että osaavassa joukossa on muitakin entisiä tai nykyisiä pispalalaisia – ainakin näyttelijä Jari Leppänen viidessä roolissa, kitaravirtuoosi Kalle Alatalo orkesterissa ja erikoistehostemestari Esa Heikkinen tulisine mausteineen.

Pispalasta loittoutuneen Lauri Viidan tragedia vuonna 1949 oli, ettei hän henkisesti päässyt pääkaupungissakaan Pispalasta pois – eikä sinne takaisin. Pispalalainen ymmärtää helposti, mitä se tarkoittaa. 

Viita

Käsikirjoitus Heikki Salo
Laulujen sanoitukset Heikki Salo ja Lauri Viita
Ohjaus Sirkku Peltola
Musiikin sävellys ja johto Eeva Kontu
Musiikin sovitus Eeva Kontu, Joonas Mikkilä, Mikko Renfors
Koreografi Virve Varjos
Lavastus Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu Jaana Aro
Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Orkesterissa Eeva Kontu, Teemu Broman, Kalle Alatalo, Harri Topi, Jani Auvinen
Rooleissa Tommi Raitolehto, Jari Ahola, Petra Ahola, Mika Honkanen, Petra Karjalainen, Eriikka Väliahde, Juha-Matti Koskela, Jari Leppänen, Jyrki Mänttäri, Suvi-Sini Peltola, Laura Hänninen ja Santeri Mäntylä
Kantaesitys 25.10.2016 Tampereen Työväen Teatteri, Eino Salmelaisen näyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru