VALIKKO

Keskustori.fi

Muistisairaus murtaa 47 vuoden arjen

TT | Katoava maa

Näytelmän neljä näyttelijää lavalla. Aarnea näyttelee Esko Roine ja Helenaa Ritva Jalonen sekä nuorta Aarnea Antti Tiensuu ja nuorta Helenaa Ella Mettänen. Kuva: Harri Hinkka.

MITÄ KANNATTAA vastata, jos muistisairas vaimo kysyy, oletko valehdellut? Kun puoliso ei kuitenkaan enää hetken kuluttua muista vastaustasi? Voiko silloin vielä pyytää, saada tai antaa anteeksi?

Tampereen Teatterin Frenckell -näyttämölllä esitettävä Katoava maa on surullinen ja koskettava kertomus Helenan ja Aarnen 47 vuotta kestäneestä avioliitosta, jonka arjen vaimon muistisairaus murtaa siihen pisteeseen, ettei hän enää tunne kotiaan eikä omaishoitajanaan toimivaa aviomiestään.

Pakahduttavan raadollinen tarina osuu syvälle etenkin, kun Helenaa ja Aarnea esittää pari oikeassakin elämässä, rakastetut näyttelijät Ritva Jalonen ja Esko Roine.

Satu Rasilan käsikirjoitus ja Anna-Elina Lyytikäisen ohjaus rakentaa näyttämölle tarinan, joka on tuttu yhä useammassa suomalaiskodissa – joka päivä 40 suomalaista saa muistisairausdiagnoosin.

Ja jottei katsoja pääsisi liian helpolla, rinnalla kulkee myös toisen tosielämän parin, alle 30-vuotiaiden Ella Mettäsen ja Antti Tiensuun, tulkinta nuoren Helenan ja nuoren Aarnen tarinasta kipuilevan avioliiton alkutaipaleella.

Kun Alzheimer astuu näyttämölle, alun ensioireille voi vielä nauraa. Näytelmän lopussa molemmille puolille näyttämöä rakennettu katsomo on hiiren hiljaa.

Katoava maa

Käsikirjoitus Satu Rasila
Ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Mika Hiltunen
Äänisuunnittelu Jouni Koskinen
Ensi-ilta 19.1.2017 Tampereen Teatteri, Frenckell

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru