VALIKKO

Keskustori.fi

Joskus vaan ei voi päästää irti

Pyynikin kesäteatteri | Niskavuoren nuori emäntä -musikaali

Heta Niskavuori sekä piiat ja rengit. Hetaa näyttelee Petra Karjalainen. Kuva: Leena Klemelä.

TOINEN NÄYTÖS päättyi ihan liian pian! Olisin toivonut, että Pyynikin kesäteatterin legendaarinen pyörivä katsomo olisi kiertänyt vielä kerran napansa ympäri ja antanut Niskavuoren Loviisalle vielä yhden mahdollisuuden saada hiukan rakkautta elämäänsä. Niin ei kuitenkaan käynyt ja poistuin katsomosta, metsän läpi, kotia kohti miettliäänä. Miksi rakastaminen on niin vaikeaa? Miksi toiset löytävät rakkauden ja toiset eivät?

Pyynikin kesäteatterin Niskavuoren nuori emäntä -musikaali oli oivallinen kattaus modernia kansanmusiikkia, suomalaista kesää, Pyynikin upeaa maisemaa ja mainioita näyttelijöitä. Parasta kaikessa oli kuitenkin Saaga Ensemblen musiikki, joka soi kaikilla minua koskettavilla tasoilla, vahvana ja mystisenä. Myös Jenni Nikolajeffin koreografia ansaitsee kiitokset: tanssikohtaukset istuivat Pyynikin metsään saumattomasti.

Vahvat naiset ovat vähän kulunut aihe, mutta tässä yhteydessä, tässä illassa ja näillä aineksilla toteutettuna, se ei haitannut. Vahvuus voi tehdä katkeraksi, varsinkin jos siihen yhdistetään rakkaudettomuus. Tämän karun kohtalon koki Niskavuoren taloon naitu nuori emäntä Loviisa (Maria Pere). Vahvaksi kasvaneen Loviisan rinnalla valtiomieheksi edennyt, mutta petollinen Niskavuoren isäntä Juhani (Mikko Nousiainen) vaikutti heikolta ja surkealta miehenkuvatukselta. Juhanin rakkaus nuorta Malviinaa kohtaan ja Loviisan rakkaus miestään Juhania kohtaan olivat riipaisevaa katsottavaa.

Musikaalin vaikuttavin kohtaus oli Petra Karjalaisen esittämän Niskavuoren Hetan johdolla läpiviety, lähes shamanistinen joukkokohtaus, jossa ohjaaja Miika Muranen taitavasti otti käyttöönsä ranta-alueen koko sen syvyydeltä. Metsä kätki sisäänsä tapahtumia ja katsoja vangittiin niitä etsimään. Se oli vaikuttavaa. Hieno esitys ja hieno ilta! Pyynikin kesäteatterin Niskavuoren nuori emäntä on teos, joka soi päässä ja mielessä vielä huomennakin.

Niskavuoren nuori emäntä -musikaali

Teksti Hella Wuolijoki
Sovitus ja ohjaus Miika Muranen
Musiikki Saaga Ensemble
Musiikin sovitus / kapellimestari Joonas Mikkilä
Koreografi Jenni Nikolajeff
Lavastussuunnittelu Liisa Ikonen
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
Näyttelijät Maria Pere, Mikko Nousiainen, Elina Keinonen, Petra Karjalainen, Sari Havas, Ronja Alatalo, Olli Riipinen, Puntti Valtonen, Heidi Kirves, Kake Aunesneva, Anna Pukkila, Teemu Koskinen ja Laura Hänninen
Tanssijat Jani Rasimus, Annina Rubinstein, Henna Wallin ja Miikka Wallin
Ensi-ilta 16.6.2017 Pyynikin kesäteatteri

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru