VALIKKO

Keskustori.fi

Joskus tekee hyvää mennä teatteriin ahdistumaan oikein kunnolla

Tampereen Teatteri | Huojuva talo

Arttu Ratinen tekee suuren roolin Tampereen teatterisyksyn ensimmäisessä ensi-iltanäytelmässä. Tuska ja häpeä tulevat katsojan iholle. (Kuva Harri Hinkka).

 

EI SILLÄ VÄLIÄ, onko perheväkivallan uhri nainen tai mies. Sairaus on sama: pohjaton itsekeskeisyys, maailman näkeminen omana pelilautana, harhaisuus ja muiden ihmisten hyväksikäyttö, narsismi. Tampereen Teatterin Maria Jotuni -tulkinta on kääntänyt Huojuvan talon väkivaltaroolit päälaelleen. Kohteena on aviomies, jonka omanarvontunnon narsistinen ja helposti vihattava vaimo tuhoaa pala palalta – ja samalla itsensä. Perheen piilotettua häpeää kantaa vaimonsa tuloista riippuvainen mies.

Miesnäkökulma on vahvasti läsnä. Arttu Ratisen viiltävällä tavalla näyttelemän aviomiehen perhetaustat selvisivät, mutta narsistivaimon ydinperheestä ei selkoa tehty.

Huojuva talo harätti paljon kysymyksiä ja ennen kaikkea tunteita. Yleisö eli mukana, ensi-illassa oli harvinaisen keskittynyt tunnelma. Mustaa huumoria sisältäneet yksittäiset repliikit aiheuttivat vain pidätettyjä naurunpurskahduksia, sillä näin vakavan aiheen edessä ei voi rentoutua edes hetkeksi. Teatterin perimmäinen olemus tuli selväksi: tunteet vuöryvät katsojan sisimpään, etkä voi käyttää pause-nappulaa.

Anna-Maija Tuokko tekee Huojuvassa talossa huikean roolin. Välillä tuli tunne, että tuollaisia ihmisiä ei ole olemassakaan, vaikka hyvin tiedän, miten yleistä perheväkivalta on. Lopulta päädyin hakemaan itsestäni mustia aukkoja. Ahdistuin. Miehenä.

Huojuvan talon ensi-illan yleisössa tunteet velloivat. Väki nousi ylös taputtamaan ja huutamaan. Kosketti, osui ja upposi. Tärkeä puheenvuoro, tärkeä Tampereen teatterisyksyn tapaus. Vahva suositus.


Kirjoittaja on Sastamalan Kiikoisissa asuva erityisluokanopettaja, työnohjaaja ja muusikko, joka rakastaa erityisesti Porin Teatteria.

 

Huojuva talo

Ohjaus Antti Mikkola
Pääosissa Arttu Ratinen ja Anna-Maija Tuokkola
Ensi-ilta 31.8.2017 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru