Keskustori.fi

Ajankohtainen klassikko nauratti ja itketti

Tampereen Työväen Teatteri | Viulunsoittaja katolla

Intensiivisessä esityksessä katsoja näki energisiä tanssikohtauksia ja koki paljon tunteiden myllerrystä. Loppukohtaus täräytti. Tyttäriä näyttelevät Miila Virtanen (vas.), Petra Ahola ja Maria Lund. Kuva Kari Sunnari.

 

PIDÄN teatterista ja pidän musiikista. Usein en kuitenkaan innostu niiden yhdistelmästä. Tällä kertaa osui ja upposi monella tavalla ja monella tasolla. Amatööriharrastajana arvioin teoksen tunteen tasolla. Jos kappale ei nosta minussa tunteita, se ei ole minulle hyvä. Viulunsoittaja katolla onnistui nostamaan melkoisen tunnemylläkän. Se tuntuu luissa ja ytimissä vielä seuraavana päivänäkin.

Tarina on ajankohtainen. Yhteisöllisyys ja erillisyys, viha ja rakkaus, sydämen ääni ja säännöt, vapaus ja vankeus, me ja muut. Näillä teemoilla ja vastakkain asetteluilla tarinassa oli intensiivisyyttä, jännitettä ja rytmiikkaa, joka vangitsi huomion täydellisesti alusta loppuun. Musiikki toimi hienosti, viihdytti ja kosketti. Tanssikohtaukset olivat näyttäviä, energisiä ja mukaansa tempaavia. Myös tanssikohtausten ulkopuolella oli käytetty kiinnostavalla tavalla ryhmässä tapahtuvaa yhteistä liikettä ja koreografiaa. Koko kylän yhteisessä ja synkronisesti tapahtuvassa liikkeessä oli hienoa symboliikkaa.

Ola Tuomisen esittämä Tevje välittyi lämminhenkisenä ja sopivan humoristisena hahmona, joka tasapainoili vaimon ja tytärten välissä, reklamoi lempeästi elämän haasteista Jumalalle, ja aina päätyi lopulta valitsemaan rakkauden yhteisön asettamien sääntöjen sijaan. Petra Karjalainen Golden roolissa oli vakuuttava ja tytärten roolisuoritukset olivat eläviä, koskettavia. Lavastus oli myös hieno. Erityisesti mieleen jäi mystinen ja tummasävyinen unikohtaus, jossa Tevje ja Golde saivat neuvoja ’rajan tuolta puolen’.

Lämmin ja toiveikas tunnelma leimasi tarinaa alusta loppuun, naurun ja itkun vaihdellessa, niin kuin elämässä yleensäkin. Raju loppukohtaus Anatevkan kylän tyhjennyksen jälkeen täräytti. Se jätti hetkeksi jotenkin hapettomaan tilaan. Kyläläiset piikkilanka-aidan takana. Eihän se voi näin mennä? Eihän enää?

Suosittelen tätä täyteläistä, intensiivistä ja energistä teatterielämystä lämpimästi! Vahva suositus.


Kirjoittaja työskentelee ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa ja näkee taiteessa parantavaa voimaa.

Viulunsoittaja katolla

Ohjaus Miika Muranen
Pääosissa Ola Tuominen, Petra Karjalainen, Petra Ahola, Maria Lund, Miila Virtanen
Ensi-ilta 1.9.2017 Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada