VALIKKO

Keskustori.fi

Luulosairas on ihan parantumaton tapaus

Tampereen Työväen Teatteri | Luulosairas

Auvo Vihron näyttelemä Argan, luulosairas, on valmis uhraamaan itsensä lääketieteen alttarille hinnalla millä hyvänsä. (Kuva: Kari Sunnari).

 

KUN Auvo Vihron kelmeä hahmo ilmestyy näyttämölle ja alkaa luetella lääkkeitään muistan, että unohdin käydä apteekissa.

Moliéren Luulosairas ei ole näytelmänä yli 300 vuodessa vanhentunut pipetin tippaakaan (lääke)tieteen ylivaltaa irvaillessaan. Minäkin tunnen erityisesti vanhempia ihmisiä, joille lääkäri on jumalasta seuraava henkiolento. Lääkäri on toki tarpeen, mutta hoitouskomuksia on yhtä paljon kuin maailmassa uskontoja.

TTT:n versio Luulosairaasta on riemastuttavaa komediaa ja tuore päivitys klassikosta. Auvo Vihro saa pääosassa nauttia itsesäälistä täysillä oman hovin juoniessa ja pyöriessä ympärillään. Maija Langin umpipöhkö tytär pilittävine nokkahuiluineen on myös riemastuttava ilmestys. Teija Auvinen palvelustyttönä on pistämättömän terve suoritus. Harvemmin olen myöskään nähnyt tyylikkäämpää tapaa ajaa yleisö väliajalle. Menkää itse katsomaan!

Kannattaa myös hankkia käsiohjelma. Siinä on professori Petteri Pietikäisen mielenkiintoinen artikkeli luulosairauden historiasta. Ties vaikka itsekin kuuluisit hermostoltasi hienostuneempaan, yläluokkaiseen kastiin.

Luulosairas on käypä hoitosuositus syksyn komedianälkään. Vähän tempoa lisää, niin piristävä vaikutus on yhtä suuri kuin näyttämöllä nähtävä peräruiske.


Kirjoittaja on Sastamalan Kiikoisissa asuva erityisluokanopettaja, työnohjaaja ja muusikko, joka rakastaa erityisesti Porin Teatteria.

 

Luulosairas

Ohjaus Otso Kautto
Pääosassa Auvo Vihro
Ensi-ilta 2.9.2017 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru