VALIKKO

Keskustori.fi

Lasse Verkko palasi Kekkoslovakiaan

Tampereen Työväen Teatteri | Presidentti ja Tyttö

Presidentti ja Tyttö -näytelmässä puhutaan siitä, mitä ei aikanaan saanut sanoa ääneen. Presidenttiä näyttelee Tommi Raitolehto ja Tyttöä Maija Lang. (Kuva: Kari Sunnari)

 

NÄYTELMÄN Presidentti ja Tyttö kantaesitys TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä on parasta, mitä olen nähnyt pitkään aikaan! Mutta sallikaa ensin pieni katsaus historiaan.

Vuosi 1975, helmikuu. Minä täytän 17 vuotta. Tasavallan Presidentti Urho Kaleva Kekkonen on valtansa huipulla. Hän vastaa kyllä, kun sosiaalidemokraatit pyytävät häntä presidenttiehdokkaaksi vuoden 1978 vaaleihin. Se on myös Neuvostoliiton johdon tahto.

UKK isännöi historiallista ETYK-kokousta, jossa idän ja lännen johtajat kokoontuvat yhteen ensimmäistä kertaa. Hänelle povataan jopa Nobelin rauhanpalkintoa. Ja hän tapaa Tytön, toimittaja Maarit Tyrkön, josta tulee hänelle erityinen ihminen.Tapaamiset muuttuvat kirjoiksi vuonna 2014 (Tyttö ja nauhuri) ja vuonna 2016 (Presidentti ja toimittaja).

Vuosi 1978. Minä täytän 20 vuotta. UKK valitaan presidentiksi ylivoimaisella äänimäärällä. Valtakunnassa on kaikki hyvin.

Vuosi 1981. Olen opiskelija ja työharjoittelussa paikan päällä, kun Kekkosen erosta ilmoitetaan lokakuussa. Ennen sitä hän on tehnyt surullisen kuuluisaksi tulleen matkan Islantiin – olihan se merkitty kalenteriin.

Vuosi 2017. Kohtaamme uudestaan Tampereen Työväen Teatterissa. Näytelmä Presidentti ja Tyttö herättää UKK:n ja muistot henkiin yllättävän raikkaasti ja räiskyvästi naurattaen, vuoroin liikuttaen.

Tommi Raitolehto on Urkkiakin urkempi ja koko näyttelijäkaarti loistaa kilpaa tulkiten aikansa merkittäviä henkilöitä niin soittaen kuin laulaen. Samuli Reunasen ohjaus on kekseliästä ja ajoitukset sekä siirtymät toimivat selkeällä tavalla.

Seija Holman käsikirjoitus kertaa historiaa uskottavasti ja elävästi. Kaisa Rasilan lavastus ja pukusuunnittelu on näyttävää ja silti yksinkertaista.

Mutta mikä tärkeintä: nyt puhutaan siitä, mitä ei aikanaan saanut sanoa ääneen. Rautapadallakin on musta, nokinen puoli.

Suomi täyttää sata vuotta, minä pian 60. Presidentti ja Tyttö on ilotulitus, joka sopii tähän tunnelmaan mitä parhaiten.


Kirjoittaja on isonenäinen hölmö, joka haistelee uusia tuulia Tampereella ja tunnustaa olevansa lähtöisin Turusta.

 

Presidentti ja Tyttö

Käsikirjoitus Seija Holma
Ohjaus ja esitysdramaturgia Samuli Reunanen 
Pääosissa Tommi Raitolehto, Maija Lang
Ensi-ilta 10.10.2017 Tampereen Työväen Teatteri, Eino Salmelaisen näyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru