Keskustori.fi

Kun sanoilla alkoi olla taas merkitystä

Teatteri Telakka | Rajavirhe / Russophobia

Ujoa ja hapuilevaa, mutta samalla voimakasta ukrainalaista näytelmäkirjailijaa näyttelee Antti Mankonen. (Kuva: Lasse Poser).

 

"TULIPAHAN taas sulateltavaa”, sanoivat rouvat laittaessaan takkeja päälleen Teatteri Telakan Rajavirhe/Russophobia näytelmän päätyttyä. Samaa ajattelin minäkin. Sulateltavaa.

Oma suhteeni sotaan on kahden sukupolven takainen, omilla lapsillani tuo suhde alkaa olla onneksi etäisempi ja enemmän teoreettinen. Telakan hämyisellä teatterivintillä sota tuli kuitenkin tavalliseen arki-iltaani, lähelle meitä kaikkia.

Teatteri Telakan yhteistyönä venäläisen Teatr.doc -ryhmän kanssa toteuttama dokumenttiteatteriprojekti oli minulle uusi kokemus. Esitys yhdisti Talvisodan kokeneiden tarinoita ukrainalaisten haastatteluihin ja tähän päivään. Pienten, sodan kokeneiden ihmisten ääni kaikui näyttämöllä palasina, joista vähitellen näytelmän kuluessa rakentui kuva sodan uhkasta, sodasta ja ihmisistä sen keskellä. Esitys osoitti karmealla tavalla samankaltaisuuden suomalaisten kokemusten ja Ukrainan viimeaikaisten tapahtumien välillä.

Antti Mankosen esittämä näytelmän päähahmo, ujo ja hapuileva, mutta samalla voimakas ukrainalainen näytelmäkirjailija kaappasi taitavasti hyppysiinsä sekä poikkeuksellisen lähellä katsojia sijainneen näyttämön että tarinankin. Kirjailijan elämäntarinaa rytmittivät riipaisevat leikkaukset suomalaisten sodan kokeneiden miesten ja naisten muistoihin ja kokemuksiin. Niihin kummallisen ristiriitaisella, mutta ymmärrettävällä tavalla sopivat mukaan istutetut tämän päivän suomalaisten näkemykset maailmasta, sodista, kansakunnista.

Varvara Faerin ohjaama teos oli kannanotto, teko ja ele. Emme oikeastaan voi tietää kuka puhuu totta, mutta sen voimme tietää, että meillä on oikeus tulla kuulluksi. Ääniä ei saa tukahduttaa, vaikka Venäjällä Teatr.doc -ryhmälle niin uhkasi käydäkin. Tunsin itseni oikeutetuksi, kun sain istua Teatteri Telakalla tiistai-iltana, vapaana ajattelemaan, sanomaan ja kirjoittamaan juuri niin kuin haluan.

Tätä näytelmää suosittelen kaikille, mutta erityisesti niille, jotka arvostavat vapauttaan olla sellaisia kuin ovat.


Kirjoittaja on kotoisin Mikkelistä, mutta kotiutunut Tampereelle erityisesti teattereiden ansiosta, vaikka siihen melkein 20 vuotta meni.

 

Rajavirhe / Russophobia

Käsikirjoitus Maksim Kurochkin
Ohjaus Varvara Faer
Pääosissa Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela, Jukka Toivonen
Ensi-ilta 10.10.2017 Teatteri Telakka

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada