VALIKKO

Keskustori.fi

Kun sanoilla alkoi olla taas merkitystä

Teatteri Telakka | Rajavirhe / Russophobia

Ujoa ja hapuilevaa, mutta samalla voimakasta ukrainalaista näytelmäkirjailijaa näyttelee Antti Mankonen. (Kuva: Lasse Poser).

 

"TULIPAHAN taas sulateltavaa”, sanoivat rouvat laittaessaan takkeja päälleen Teatteri Telakan Rajavirhe/Russophobia näytelmän päätyttyä. Samaa ajattelin minäkin. Sulateltavaa.

Oma suhteeni sotaan on kahden sukupolven takainen, omilla lapsillani tuo suhde alkaa olla onneksi etäisempi ja enemmän teoreettinen. Telakan hämyisellä teatterivintillä sota tuli kuitenkin tavalliseen arki-iltaani, lähelle meitä kaikkia.

Teatteri Telakan yhteistyönä venäläisen Teatr.doc -ryhmän kanssa toteuttama dokumenttiteatteriprojekti oli minulle uusi kokemus. Esitys yhdisti Talvisodan kokeneiden tarinoita ukrainalaisten haastatteluihin ja tähän päivään. Pienten, sodan kokeneiden ihmisten ääni kaikui näyttämöllä palasina, joista vähitellen näytelmän kuluessa rakentui kuva sodan uhkasta, sodasta ja ihmisistä sen keskellä. Esitys osoitti karmealla tavalla samankaltaisuuden suomalaisten kokemusten ja Ukrainan viimeaikaisten tapahtumien välillä.

Antti Mankosen esittämä näytelmän päähahmo, ujo ja hapuileva, mutta samalla voimakas ukrainalainen näytelmäkirjailija kaappasi taitavasti hyppysiinsä sekä poikkeuksellisen lähellä katsojia sijainneen näyttämön että tarinankin. Kirjailijan elämäntarinaa rytmittivät riipaisevat leikkaukset suomalaisten sodan kokeneiden miesten ja naisten muistoihin ja kokemuksiin. Niihin kummallisen ristiriitaisella, mutta ymmärrettävällä tavalla sopivat mukaan istutetut tämän päivän suomalaisten näkemykset maailmasta, sodista, kansakunnista.

Varvara Faerin ohjaama teos oli kannanotto, teko ja ele. Emme oikeastaan voi tietää kuka puhuu totta, mutta sen voimme tietää, että meillä on oikeus tulla kuulluksi. Ääniä ei saa tukahduttaa, vaikka Venäjällä Teatr.doc -ryhmälle niin uhkasi käydäkin. Tunsin itseni oikeutetuksi, kun sain istua Teatteri Telakalla tiistai-iltana, vapaana ajattelemaan, sanomaan ja kirjoittamaan juuri niin kuin haluan.

Tätä näytelmää suosittelen kaikille, mutta erityisesti niille, jotka arvostavat vapauttaan olla sellaisia kuin ovat.


Kirjoittaja on kotoisin Mikkelistä, mutta kotiutunut Tampereelle erityisesti teattereiden ansiosta, vaikka siihen melkein 20 vuotta meni.

 

Rajavirhe / Russophobia

Käsikirjoitus Maksim Kurochkin
Ohjaus Varvara Faer
Pääosissa Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela, Jukka Toivonen
Ensi-ilta 10.10.2017 Teatteri Telakka

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru