VALIKKO

Keskustori.fi

Me selvisimme siitä

Tampereen Teatteri | 1918 Teatteri taistelussa

Tampereen Teatterin rakennus toimi sisällissodassa punaisten tukikohtana. Kuva: Heikki Järvinen.

MINUA ovat aina kiehtoneet taloihin liittyvät tarinat ja ajatus siitä, että joku on ollut, elänyt ja kokenut niiden samojen seinien sisällä, jossa itse olen. Sama koskee myös kaupunkia; sen kaduilla ovat aiemmat sukupolvet kulkeneet, toiset rakastaen, toiset vihaten. Tampereen Teatterin 1918 Teatteri taistelussa -esitys muistutti, että nuo menneet sukupolvet myös kohtelivat toisiaan julmasti uskoessaan erilaisiin ihanteisiin ja tulevaisuuteen. Näillä kotikaduillani ja tässä rakastamassani teatterissa murskautuivat monien haaveet sata vuotta sitten sodassa, jota edelleen kutsumme monin eri nimin.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Anna-Elina Lyytikäisen luoma poikkeuksellisen kunnianhimoinen idea oli tuoda historia osaksi rakennusta teatterin keinoin ja ottaa katsojat mukaan tapahtumiin. Se asetti kovat tavoitteet esitykselle. Kunnialla siitä selvittiin, vaikka yhtaikaa tapahtui joka puolella ja useassa eri ajassa.

Lyytikäisen ohjauksessa Tampereen Teatteri ympäristöineen, mukaan lukien ensi-iltaan astelleita vieraita teatterin edessä vastaanottaneet hevoset, vei meidät reiluksi kahdeksi tunniksi sadan vuoden taakse, Tampereelle, jota en olisi halunnut kokea, mutta josta ehdottomasti haluan tietää. Videokuvaa, näyttämön tapahtumia ja teatterin muita tiloja yhdistävä esitys vaati katsojalta tiukkaa keskittymistä ja mukaan esitykseen upotettujen 20:n katsojan vakavista naamoista saattoi päätellä, etteivät hekään helpolla päässeet.

Tarinan ja henkilöiden monimutkaisesta kudelmasta ei ole tarpeen nostaa esiin henkilöitä, sillä kokonaisuus oli tärkein. Jos kuitenkin jonkun mainitsen, niin parhaiten mieleeni painui nuori ja uhmakas piikatyttö Iida (Ella Mettänen), jonka kohtaloksi taistelu teatterissa lopulta koitui.

Ilta sai minut tuntemaan kiitollisuutta siitä, että me suomalaiset pystyimme tästä kaikesta selviytymään ja että voimme tänä päivänä yhdessä käsitellä näitä tapahtumia, vaikkapa teatterin keinoin.


Kirjoittaja on kotoisin Mikkelistä, mutta kotiutunut Tampereelle erityisesti teattereiden ansiosta, vaikka siihen melkein 20 vuotta meni.

 

1918 Teatteri taistelussa

Käsikirjoitus ja ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen
Ensi-ilta 27.1.2018 Tampereen Teatteri, Päänäyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru