VALIKKO

Keskustori.fi

Aatteen paloa ja alhaista mieltä

Teatteri Siperia ja Projektori-ryhmä | Siinä näkijä missä tekijä

Siinä näkijä missä tekijä kuvaa maanalaisen vastarintaliikkeen toimintaa Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana. Näytelmä on Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän yhteistyötuotantoa. Kuvassa Sami Lanki, Juha Lagström, Jukka Peltola ja Riikka Papunen. Kuva: Aki Loponen.

 

OLEN KAHLANNUT Hannu Salaman tuotannosta läpi ainoastaan Juhannustanssit ja senkin joskus teini-ikäisenä vanhemmiltani salaa. Löytyi muuten meidän kirjahyllystä se. Salaman teksti ei jättänyt ketään kylmäksi, siitä joko pitää, tai sitten ei.

Ajattelin kerrankin mennä teatteriin ilman mitään ennakkotietoa ja -odotusta kappaleen suhteen. Uteliaisuus voitti, ja katsoin esittelyn. Ehkä hyvä niin kuitenkin. Olin edes jollain tasolla varautunut siihen, että nyt en välttämättä viihtyisi teatterissa aiheen ollessa niinkin raskas kuin jatkosodan aikainen toiminta Tampereella.

Ensimmäinen puoliaika meni henkilöhahmojen selvittelyyn näyttelijöiden näytellessä montaa eri roolia. Raaka kielenkäyttö ja yletön kiroilu myös häiritsi aluksi juoneen mukaan pääsyä. Seassa vilahtelevat tutut nimet ja paikat Tampereelta, etenkin Pispalasta, teki näytelmästä jollain tapaa kotoisan aiheestaan huolimatta.

Sota ja sen seuraukset eivät ole kovin leppoisa aihe näytelmälle. Väkivalta turruttaa, myös katsojan, ja tulee oikeutetuksi toiminnaksi. Kehen voit luottaa kun omatkin vasikoivat? Mutta sotakin loppuu joskus, ennemmin tai myöhemmin, ja mahdollistaa uuden elämän.

Alkuvaikeuksien jälkeen imeydyin mukaan ihmisten kohtaloihin ja jollain oudolla tapaa jopa pidin näytelmästä. Se on paljon se, kun ottaa huomioon aiheen rankkuuden ja tarpeeni tulla viihdytetyksi.

Esitys ei sovellu kovin herkille.


Kirjoittaja toteuttaa omaa luovuuttaan siirtolapuutarhalla siirtelemällä kasveja ja nauttii toisten luovuudesta teatterin maagisessa maailmassa.

 

Siinä näkijä missä tekijä

Näytelmäsovitus Hannu Salaman romaanista Siinä näkijä missä tekijä
Dramatisointi Juha Luukkonen ja Ari-Pekka Lahti
Ohjaus Juha Luukkonen
Vierailuesitys Teatteri Siperian & Projektori-ryhmän yhteistuotanto
Ensi-ilta 27.2.2018 Frenckell-näyttämö, Tampereen Teatteri

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru