VALIKKO

Keskustori.fi

Voiko lapsettomuudelle ulvoa naurusta? Kyllä voi!

 Tampereen Teatteri | Sylityksin

01sylityksin 30082018 V

 Martti (Martti Manninen) yrittää parhaansa, kun hänen vaimonsa on seota vuosien taistelussa lapsettomuutta vastaan. Kuva Heikki Järvinen

 

KUN TEATTERI TUO ensi-iltaan näytelmän, jonka aihe kiinnostaa mediaa yleiselläkin tasolla, käsissä on teatterinjohtajan unelma. Toimittajat haastattelevat ensin käsikirjoittajaa ja ohjaajaa. Sitten he innostuvat ja haastattelevat asiantuntijoita. Ilmestyy paljon juttuja jo ennen ensi-iltaa.

Mutta jos näytelmän aihe on tabu, siihen liittyy roppakaupalla myös riskejä. Tampereen Teatterin Sylityksin kertoo lapsettomuudesta. Anna-Elina Lyytikäisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä kulkee taitavasti itkun ja naurun aalloilla. Ei olisi etukäteen uskonut, että yleisö voi ulvoa naurusta näin rankassa tarinassa.

Pääroolissa loistaa lapsettomuudesta miltei hulluuteen asti kärsivä Mirja (Eeva Hakulinen), ja hänen joogagurumiehellään Martilla (Martti Manninen) riittää loputtomasti ymmärrystä. Teemua näyttelevälle Ville Majamaalle on kirjoitettu herkullinen rooli lastenvihaajana, joka lopulta sujuvasti kikkailee lastenvaunujen kanssa ja kestää meneväisen vaimonsa Kaisan (Pia Piltz) oikut. Teemun monologi lentokoneessa kirvoitti ensi-iltayleisöltä spontaanit aplodit, ja synnytyssalikohtaus oli huikea absurdi farssi.

Synkimmillään näytelmä oli yksinäistä naista esittäneen Elisa Piispasen roolissa. Hänellä olisi se kaikki eli lapsi ja kuitenkaan ei mitään.

HILJAISISSA HETKISSÄ olemisen karu totuus paljastui. Mikä on elämän tarkoitus vai onko millään mitään tarkoitusta? Elämää ei voi suunnitella, ja lapsettomuuden suruun uppoaminen on sekin oma valinta. Vanhemmuus voi tulla myös puskista, eikä ilman tätejä ole maailma koskaan pyörinyt.

Vahva suositus.

 

 heikki kirjoittajakuva

Kirjoittaja on Sastamalan Kiikoisissa asuva erityisluokanopettaja, työnohjaaja ja muusikko, joka rakastaa erityisesti Porin Teatteria.

 marita kirjoittajakuva

Kirjoittaja on media-alan yrittäjä, joka rakastaa vanhanaikaisia puhenäytelmiä ja on lisäksi ylpeä Keskustori.fin teatterikirjoittajien innostuneesta porukasta.

 

Sylityksin

Käsikirjoitus ja ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen
Rooleissa Eeva Hakulinen, Martti Manninen, Pia Piltz, Ville Majamaa, Elisa Piispanen, Kirsimarja Järvinen, Elina Rintala 
Ensi-ilta 30.8.2018 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä

 Aamulehti ennen ensi-iltaa

Radio Sunin haastattelu

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru