VALIKKO

Keskustori.fi

Tee jotakin, että meillä olisi vielä mahdollisuus

TTT | Pässi

08 passi 09102018 V

Näyttelijä Auvo Vihro on ollut aina kirjoittajan suosikki. Niin kävi myös Pässissä. (Kuva: Kari Sunnari)

 

MILTÄ SE TUNTUU, kun ei ole oikein mitään, ja varsinkin, kun ei ole kukaan? Ilman henkilöllisyyspapereita ei saa apua, ilman kieltä ei tule ymmärretyksi, pässikään. Liian tyrkyllä ei saa olla, taakaksi ei saa muodostua kanssaihmisilleen, oli sitten vanhus tai lapsi.

Pirstaleina oleva maailma ja hukassa olevat ihmiset ei ole kovin viihdyttävältä kuulostava lähtökohta näytelmälle. Totta puhuen Sirkku Peltolan Tampereen Työväen Teatterille käsikirjoittama ja ohjaama Pässi ei viihdettä ollutkaan. Se oli herätys. Näytelmä paiskasi päin naamaa käskyn: tee jotakin, että tällä maapallolla ja meillä sen asukkailla olisi vielä mahdollisuus.

Arkipäiväiseksi ja toistuessaan jotenkin sisällöttömiksi muuttuneet sanat maahanmuutto, avioero, vanhusten huolto, syrjäytyminen, yksinäisyys tai eläintensuojelu tulivat Peltolan kädenjäljen kautta näkyviksi ja konkreettisiksi Eino Salmelaisen näyttämöllä. Sanat saivat uudelleen sen merkityksen, joka niille kuuluu.

Pässin näyttelijäkaarti oli vahva, mutta yksi oli ylitse muiden. Auvo Vihro on ollut aina suosikkini, mutta tällä kertaa hän tavoitti minussa jotakin erityisen paljon. Vihron tulkinnat isäänsä kaipaavasta Tinjasta, henkensä edestä kotimaastaan paenneesta Samirista, Jokke-pässiä unohtamatta olivat pysäyttäviä.

 

NÄYTELMÄ SAI MINUT vakavasti pohtimaan, mitä itse voisin tehdä, että meillä kaikilla olisi parempi olla? Riittäisikö näin alkuun, että välittäisin enemmän?

Poikkeuksellisesti en halua kommentoida lavastusta enkä tarinaa, enkä edellä mainittua enempää myöskään näyttelijöiden suoritusta.

Haluan, että menette katsomaan Pässi-näytelmän ja heräätte miettimään omia mahdollisuuksianne toimia paremman tulevaisuuden hyväksi. Tehkää jotakin, heti huomenna.

Vahva suositus.

hannele kirjoittajakuva

Kirjoittaja on kotoisin Mikkelistä, mutta kotiutunut Tampereelle erityisesti teattereiden ansiosta, vaikka siihen melkein 20 vuotta meni.

 

Pässi

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sirkku Peltola
Näyttelijät: Tuire Saleniuis, Miia Selin, Aimo Räsänen, Tommi Raitolehto, Auvo Vihro, Samuli Muje
Ensi-ilta: 9.10.2018 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä

 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru