VALIKKO

Keskustori.fi

Myrsky vie katsojan hulluuden partaalle

TTT | Myrsky

Maaginen myrsky lähestyy. (Kuva: Kari Sunnari)

 

OLEN NÄHNYT Tampereen Työväen Teatterissa useita Shakespearen näytelmiä, jotka ovat jättäneet lähtemättömän jäljen psyykeeni. Näistä lähtökohdista on helppo ymmärtää, että latasin todella kovat odotukset Myrskyn ensi-iltaan.

Myrsky on maaginen tarina vallasta, rakkaudesta ja muista luonnonvoimista. Vallasta syösty mies on hautonut kostoa kauan. Ja viimein kohtalo toimittaa viholliset hänen mahtinsa ulottuville.

Maagisilla voimillaan Prospero vie vihollisensa ahdinkoon: vallanhalua, kostonhalua, viinanhimoa, rakkautta... Mikä vain voi sekoittaa ihmisen pään. Tullakseen järkiinsä ihmisen täytyy ensin menettää järkensä. Tarina etenee luonnonvoimien jyristessä ja salamoidessa vangiten katsojansa tuon hulluuden partaalle.

Kun kostotarina etenee, käy selväksi myös Prosperolle, että kaikkia voimia ei voi hallita. Löytääkö Prospero anteeksiannon ja rakkauden, vaikka vihollinen ei osoita katumusta? Onko jotain tärkeämpää kuin valta ja hohdokkuus?

 

TIINA PUUMALAISEN tulkinta on tuotu nykyaikaan – alkoholisoitunutta baarimikkoa ja risteilyisäntää myöden. Näytelmä nostaa esiin myös ihmisen ja luonnon välisen valtataistelun ilmastonmuutoksen ja muovikatastrofin aikaan. Roolihahmot tässä tarinassa ovat ajattomia, tavallaan arkkityyppisiä hahmoja, jotka heijastelevat parasta ja pahinta ihmisen luonnossa.

Ensimmäinen näytös piti hypnoottisesti otteessaan antamatta pienintäkään hengähdystaukoa. Visuaalisesti koko näytelmä oli huikea. Lavasteet ja valaistus olivat todella vaikuttavat ja vahvistivat dramatiikkaa onnistuneesti. Musiikki oli isossa roolissa ja nosti intensiteetin kattoon, ja vähän ylitsekin. Väliajalle katsojat lähetettiin todella dramaattisella ja vaikuttavalla kohtauksella, joka sai haukkomaan henkeä.

Toisessa näytöksessä intensiteetti putosi. Hiukan vähemmän elementtejä olisi ehkä lisännyt terävyyttä. Toisaalta intensiteetin pudotus oli myös tarkoituksenmukaista. Kun koston halu ja viha laantuvat, dramatiikka vähenee. Rakkaus ja myötätunto tuottavat pienempiä myrskyjä kuin vuosia kestänyt kauna. Tasainen ja rauhallinenkin voi olla hyvä.

 

OLI YLLÄTTÄVÄÄ huomata pieni pettymys itsessä, kun paha ei saanutkaan palkkaansa. Kun kostoa ei tullutkaan.

Roolihahmoista erityisesti Pentti Helinin vahva ja väkevä Prospero ja Jaana Oraviston eteerinen ja harmoninen Ariel koskettivat. Uskottavaa ja ammattitaitoista työtä, joka kantoi näytelmän alusta loppuun.

Tätä teosta uskallan suositella melkeinpä kenelle tahansa. Et tule tylsistymään!

 

Kirjoittaja työskentelee ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa ja näkee taiteessa parantavaa voimaa.

 

Myrsky

William Shakespearen näytelmä, sovitus pohjaa Paavo Cajanderin suomennokseen
Sovitus ja ohjaus: Tiina Puumalainen
Lavastussuunnittelu: Teppo Järvinen
Rooleissa: Pentti Helin, Jaana Oravisto, Maija Lang, Saska Pulkkinen, Verneri Lilja, Jyrki Mänttäri, Samuli Muje, Miia Selin, Juhani Laitala, Janne Kallioniemi, Aimo Räsänen, Matti Pussinen-Eloranta, Jari Ahola
Ensi-ilta: 24.1.2019 Tampeeen Työväen Teatterin Suuri näyttämö

 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru