VALIKKO

Keskustori.fi

Missä rikos luuraa? Odota vain, kyllä se sieltä löytyy

TT | Rikos ruutupaperilla

Arttu Ratinen (vas.), Esko Kovero, Elina Rintala ja Ville Majamaa eläytyvät epäonniseen elokuvaan Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. (Kuva: Harri Hinkka)

 

KUN SAISI TEHDÄ tämän yhden elokuvan, enempää ei tarvitsisi tehdä. Toiveen esittää ohjaaja ja käsikirjoittaja Max (Esko Kovero) Tampereen Teatterin Rikos ruutupaperilla -näytelmässä. Toive on kohtuullinen, mutta Maxille mahdoton, sillä hänellä ei ole edes kunnon kameraa tai rahaa kameran hankintaan. Näyttelijöiden koekuvauksetkin lähtevät vähän lapasesta; kaikki ei mene ihan sääntökirjan mukaan.

Esa Latva-Äijön käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on määritelty teatterin sivuilla dekkarikomediaksi. Rikos antaa odottaa itseään aika pitkään, eikä katsoja nauruun ihan tukehdu.

Verkkaisen ensimmäisen näytöksen jälkeen näytelmään tulee hetkeksi vauhtia, kun toisen näytöksen alussa kohtausten tahti hieman tihenee. Mukaan tulee myös aiempaa enemmän tehosteita, ääntä ja musiikkia. Rytmin ja äänimaiseman vaihdos piristää katsojaa ja tuo näyttämölle vauhtia. Kannattaa tarkkailla erityisen hienoa ampumisefektiä.

 

KOHTAUS PANKISSA on tämän näytelmän paras osuus. Aliisa Pulkkisen tulkitsema pankkivirkailija on herkullinen, ja teksti antaa kokeneelle näyttelijälle mahdollisuuden käyttää komediennevarastojaan.

Ville Majamaan Danny on aika ajoin mainio nelikymppisenä harrastajanäyttelijänä.

 

MINUN OLI VAIKEA hahmottaa keskeistä sanomaa sanailun alta. Lainaan näytelmän jälkeen kuulemaani tuntemattoman katsojan kommenttia: ”Ensimmäisen näytöksen aikana ajattelin, että tämä taitaa olla kannanotto näyttelijän alisteiseen asemaan elokuvateollisuudessa. Väliajan jälkeen ajatus vahvistui.”

Tuntematon katsoja löysi onneksi sen, mikä jäi minulta huomaamatta.

Olin havaitsevinani esityksessä hienoista ensi-iltakankeutta, jonka uskon häviävän ajan mittaan.

 

Kirjoittaja teki ensimmäisen teatterijuttunsa 19-vuotiaana, eikä vieläkään ole lakannut hämmästelemästä näyttämötaiteen sielua hoitavaa voimaa.

 

Rikos ruutupaperilla

Käsikirjoitus ja ohjaus: Esa Latva-Äijö
Rooleissa: Esko Kovero, Arttu Raittinen, Ville Majamaa, Elina Rintala, Aliisa Pulkkinen
Ensi-ilta: Kantaesitys 25.1.2019 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä

 

Teatterin sivulle

 

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru