VALIKKO

Keskustori.fi

Kohtuullinen kohellus synnyttää kurkussa kuplivan naurun, kun Kiljuset kiipeävät näyttämölle

Ahaa-teatteri | Kiljuset – herrasväki teatterissa

Tämä porukka viihdyttää aikuisiakin. Voi mennä katsomaan ilman lapsiseuraakin. (Kuva: Jari Kivelä)

 

YLLÄTTÄVÄN KOVA meteli syntyy neljän näyttelijän voimin. Yllättävää on myös, että meteli vain naurattaa, ei ärsytä.

Ahaa-teatterin tämän vuoden ensimmäinen ensi-ilta klassikko Kiljusen herrasväki. Jalmari Finnen kirjoista kootun näytelmän Kiljuset – herrasväki teatterissa on kirjoittanut Aino Kivi ja sen on sovittanut ja ohjannut Seppo Välinen. Mukana on tarinoita kolmesta eri kirjasta.

 

KILJUSET ON NIMENSÄ mukaisesti hieman kovaääninen perhe. Heille myös sattuu kaikenlaista, eikä heidän käytöksensä suinkaan ole aina käytöksen kultaisen kirjan mukaista. Ilkeitä he eivät kuitenkaan ole.

Kävin katsomassa esityksen ennakkonäytöksessä jo keskiviikkona. Kasvoilleni liimautui kestohymy ensimmäisistä minuuteista saakka. Välillä kurkusta karkasi äänekkäästi kupliva naurunpuuska, mutta se kai kuuluu asiaan, kun katsotaan Kiljusia.

 

KATSOMOSSA OLI PALJON näytelmän kohderyhmää eli lapsia. Ihan koko aikaa en malttanut enkä kehdannut heidän ilmeitään tuijotella, mutta lähellä istuva nuori yleisö seurasi tapahtumia intensiivisesti, välillä totisena, välillä myös ääneen nauraen.

Aikuinen katsoja kiinnitti huomiota kekseliääseen lavastukseen. Ahaa on kiertueteatteri ja Kiljuset lähtee kiertämään myös muualle Suomeen.

Kun esityspaikat vaihtelevat, ei lavastus voi olla kovin monimutkainen tai ihmeellisiä teknisiä vempaimia vaativa. Ulla-Maija Peltolan lavastuksen laatikkoleikki on tehokasta,  ja taustalle projisoidut kuvat kertovat tyyliltään samaa tarinaa Kiljusten kanssa.

 

ESITYKSESSÄ ON VAUHTIA. Se kestää vain tunnin, joka on aivan sopiva mitta tälle tarinalle. Pienimmätkin tuntuivat jaksavan mukana hyvin. Se on taitavan rytmityksen ansiota. Rauhalliset suvannot tauottavat vauhdikasta kohellusta.

Seppo Välinen on varsinainen rytmivelho, joka onnistuu yhdessä näyttelijöiden Satu Lemolan, Jussi Jätinvuoren, Alexander Wendelinin ja Jenni Heleniuksen kanssa luomaan näyttämölle aidon Kiljusten maailman.

Lapsillehan tämä on tehty, mutta aikuiset voivat mennä ihan yksinkin, jos eivät satu löytämään lasta kaveriksi.

Vahva suositus.

Kirjoittaja teki ensimmäisen teatterijuttunsa 19-vuotiaana, eikä vieläkään ole lakannut hämmästelemästä näyttämötaiteen sielua hoitavaa voimaa.

 

Kiljuset – herrasväki teatterissa

Jalmari Finnen kirjojen pohjalta käsikirjoitus Aino Kivi

Sovitus ja ohjaus: Seppo Välinen
Rooleissa: Jenni Helenius, Jussi Jätinvuori, Satu Lemola sekä Alexander Wendelin
Ensi-ilta: 31.1.2019 Ahaa-teatterissa
Suositusikäraja: 4-vuotiaasta alkaen

 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru