VALIKKO

Keskustori.fi

Juhlavuotta viettävä Minna Canth ilmiintyy Työväenmuseo Werstaan näyttämölle yhdessä Fredrika Runebergin kanssa

 

Werstas | Minna & Fredrika

Vasemmalla Minna Canth Kuopiossa vuonna 1894 (kuva: Victor Barsokevitsch, Museovirasto). Fredrika Runeberg Helsingissä 1800-luvun puolivälissä (kuva: Daniel Nyblin, Museovirasto).

 

VIRVA ITÄRANNAN kirjoittama ja ohjaama näytelmä nostaa näyttämölle kaksi kirjailijaa ja toimittajaa keskustelemaan sekä oman aikansa että tämän hetken polttavista ongelmista. Minna Canthin suusta se kuullaan: eivätpä ne ole paljon aikaan saaneet reilussa sadassa vuodessa.

Minnan roolissa nähdään Kirsi Nurminen ja Fredrika Runeberg on Sirke Lääkkölä. Tarina etenee näiden kahden naisen varassa, ajoittain verkkaisesti, ajoittain vähän vauhdikkaammin.

Näytelmän syntyjuuret juontavat 15 vuoden taakse, kun Virva Itäranta ohjasi Amurin työläismuseokortteliin Tukkijoella-näytelmän. Sen tapahtumat liittyvät Amuriin, sillä tukkilaiset ovat aikoinaan yöpyneet siellä. Itärannalta kyseltiin lisää samantyyppistä tarinaa. Hän ryhtyi miettimään, kuka Tampereen historian hahmoista olisi tarpeeksi kiinnostava. Niin syntyi tekstejä Minna Canthista.

Kirsi Nurminen ja Sirke Lääkkölä puolestaan keksivät yhdistää Canthin ja Runebergin. He pyysivät saada käyttää Itärannan tekstejä Suomalaisen kirjan museoon Puukstaaviin tekemässään esityksessä Sastamalassa. 

Itäranta lupasi kirjoittaa heille kokonaan uudet tekstin ja ohjatakin sen. Niin Minna & Fredrika päätyi näyttämölle vain muutaman korttelin päähän Canthin synnyinpaikasta. Canthin synnyinkoti sijaitsi aikoinaan Puutarhakatu 8:ssa Tampereella. Näytelmän kantaesitys oli tiistaina, Minna Canthin päivänä, työväenmuseo Werstaassa ja nimenomaan sen työväentalolla.

 

Minna (Kirsi Nurminen, vas.) ja Fredrika (Sirke Lääkkölä) joutuvat äkilliseen Googlen huumaan. (Kuva: Marja Aaltio)

 

ITÄRANNAN NÄYTELMÄSSÄ Minna ja Fredrika kohtaavat kuolemansa jälkeen. He ovat saaneet somekoulutusta ja omat kännykät, ja tehtävän keksiä viestin, joka pitää välittää myös katsojille. He etsivät tietoja nykyhetken yhteiskunnallisista epäkohdista tietenkin googlettamalla.

Väärinkäsityksiltä ei vältytä, kun välitilassa heiluvat haamut ryhtyvät googlettamaan nykypäivän ongelmia. Itärannan teksti haastaa katsojan naurun lomassa pohtimaan eroja naisen asemassa sata vuotta sitten ja nyt. Onko tasa-arvo sittenkään edennyt? Minnan ja Fredrikan ihmettely nykymenosta naurattaa, mutta naurun takana on asiaa – paljon on vielä parannettavaa.

 

OIKEASSA ELÄMÄSSÄ Fredrika eli hieman aiemmin kuin Minna. Canth oli 35-vuotias,  kun Fredrika Runeberg kuoli toukokuussa vuonna 1879. Hän olisi seuraavaksi täyttänyt 72 vuotta. Canth oli kuollessaan vuonna 1897 vain 53-vuotias.

Molemmat olivat Suomen ensimmäisiä naispuolisia journalisteja ja kirjailijoita. Fredrika Runeberg kirjoitti ruotsiksi, Minna Canth suomeksi.

Runeberg jäi elinaikanaan ja sen jälkeenkin miehensä Johan Ludvigin varjoon. Minna Canth jäi 35-vuotiaana seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi, kun hänen aviomiehensä Johan Canth kuoli. Canth oli näkyvä ja voimakas persoona, joka ei todellakaan antanut yhdenkään miehen langettaa varjoa ylleen. He olivat persoonina varsin erilaisia, mutta heissä oli myös samaa, kuten naisten asian ajaminen.

Myös näyttämöllä on kaksi erilaista naista. Vahva ja äänekäs Minna, hieman vetäytyvä ja itseään vähättelevä Fredrika. Kirsi Nurminen ja Sirke Lääkkölä ovat Minna ja Fredrika, tai ainakin heidät voisi kuvitella 1800-luvun Porvooseen tai Kuopioon.

Lääkkölän Fredrika on herkullinen: aikansa kaino ilmentymä, mutta samalla oman päänsä pitävä tiukkakin täti. Nurmisen Minnassa oli havaittavissa vielä pientä ensi-iltajäykkyyttä, mutta se jäykkyys karisee aivan taatusti esitysten edetessä.

 

MINÄ PIDIN vanhanajan puheteatterista, mutta hieman olisin kaivannut tiivistystä alun googletukseen. Hieman nopeamminkin olisi ehkä tullut selväksi idea ja ajatus nykypäivän yhteiskunnan tilasta.

Oman viehättävyytensä toi esityksen miljöö, työväenmuseo Werstaan sisälle rakennettu vanha työväentalo.

Näytelmää esitetään Tampereella vielä lauantaina ja kolme kertaa huhtikuussa. Sen on tarkoitus myös lähteä kiertueelle sekä Minnan että Fredrikan kotiseuduille.

 

Kirjoittaja teki ensimmäisen teatterijuttunsa 19-vuotiaana, eikä vieläkään ole lakannut hämmästelemästä näyttämötaiteen sielua hoitavaa voimaa.

 

Minna & Fredrika 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Virva Itäranta
Rooleissa: Kirsi Nurminen, Sirke Lääkkölä
Valokuvat: Ida Itäranta

Esitykset: Työväenmuseo Werstas, ensi-ilta ti 19.3.2019 klo 19
Muut esitykset: la 23.3. klo 19, to 25.4. klo 19, pe 26.4. klo 19, la 27.4. klo 19
Liput: 18 €/20 €, lippuvaraukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Työväenmuseo Werstaan esitysten jälkeen, näytelmä lähtee kiertueelle Minnan ja Fredrikan kotipaikkakunnille. Esitysajat ja -paikat ilmoitetaan myöhemmin. Esitys on myös tilattavissa.

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru