VALIKKO

Keskustori.fi

Piina rääkkäsi loppuun asti

Tampereen Teatteri | Piina

Kirjailija (Esa Latva-Äijö) joutuu onnettomuuteen, mutta vielä suurempi kohtalo on joutua kiihkeän fanin (Mari Turunen) hoitoon. Kuva: Harri Hinkka

 

ANNIE WILKES on sairaanhoitaja, joka fanittaa ylitse kaiken kirjailija Paul Sheldonia. Hän tietää Paulista kaiken ja osaa hänen kaikki kirjansa läpikotaisin. Kirjailija joutuu auto-onnettomuuteen, ja Annie tuo hänet kotiinsa hoidettavaksi. Siitä alkaa hyytävä näytelmä, ja pian on selvää, että kirjailija on vankina ykkösfaninsa kodissa kenties ikuisesti.

Ensivaikutelma ykkösfanista oli hetken verran herttainen, mutta pinnan alta paljastui todella piinaava sairaanhoitaja. Mari Turunen onnistui hyvin tuomaan esiin Annien pelottavan arvattomuuden. Yhtenä hetkenä hän oli rauhallinen, ja jo seuraavassa sekunnissa hän sai hirvittömän raivonpuuskan. Anniella oli myös selkeä käsitys, miten uuden romaanin juonen piti mennä.

Karismaattisen Esa Latva-Äijön näyttelemä Paul-parka yritti parhaan kykynsä mukaan miellyttää ykkösfaniaan. Jukka Leistin esittämä ihanan rauhallinen poliisi antoi katsojalle sopivasti pienen hengähdystauon kirjailijan ja ykkösfanin piinaavasta suhteesta, mutta samalla se myös toi enemmän esille Annien mielenvikaisuutta.

 

SYKKEENI lienee ollut korkealla lähes koko esityksen ajan, ja sitä nostivat entisestään äänet, valot ja videot. Niillä oli onnistuttu luomaan jännittävä ja ahdistava tunnelma. Valo- ja videosuunnittelun on tehnyt Tiiti Hynninen ja äänisuunnittelun Hannu Hauta-aho. Mikko Saastamoisen karu ja pelkistetty lavastus potilashuoneessa toimi myös.

Olen nähnyt Stephen Kingin romaaniin perustuvan Piinan elokuvana. En muista siitä kauheasti yksityiskohtia. mutta muistan erittäin hyvin filmin pelottavan ahdistavan tunnelman.

Antti Mikkolan ohjaama Piina onnistui luomaan tämän tunnelman, mutta oli myös ihanaa, että sain naurahtaa muutamassa kohdassa. Joka tapauksessa näytelmä meni ihon alle, ja elin mukana koko kehollani. Toivoin parasta ja pelkäsin pahinta.

 

Kirjoittaja on ollut teatterin suurkuluttaja lähes 10 vuoden ajan ja edelleen hämmästelee, kuinka paljon yksi esitys voikaan herättää tunteita ja ajatuksia.

 

Piina

Kirjoittanut William Goldman, perustuu Stephen Kingin romaaniin
Ohjaus Antti Mikkola
Rooleissa Esa Latva-Äijö, Mari Turunen, Jukka Leisti
Ensi-ilta 3.10.2019 Tampeeen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru