VALIKKO

Keskustori.fi

Se, mikä oikein on

TTT | Antigone

Antigone (Heidi Kiviharju) asettuu vastustamaan kuninkaan (Pentti Helin) ylivaltaa. (Kuva Ida Stenros)

 

ANTIIKIN KREIKAN mytologia ei ole koskaan kiinnostanut minua. Mitä nyt koulussa joskus vuosikymmeniä sitten aihetta sivuttiin. Hieman pelonsekaisella mielellä astelin katsomoon, ymmärränkö mitään Antigonen tekstistä.

Aivan suotta! Näytelmän melko tuore käännös oli tämän päivän kieltä ja helppo seurata.

Mikään ei ole maailmassa muuttunut. 2400 vuotta sitten juonittiin itselle valtaa, puukotettiin selkään kaveria ja kuunneltiin vain itselle mieluisia totuuksia. Populismi rehotti jo silloin. Itseä nostettiin ja muita mustamaalattiin omiin tarkoituksiin sopivasti.

Naisen paikka oli totella miestä, eikä omaa ajattelua pidetty hyvänä. Oppositio vaiennettiin itsevaltiaan ja tyrannin elkein. Tuttua, eikö?

 

NUORI TYTTÖ uhmaa miehisiä valtarakenteita. Kumpi on tärkeämpää, totella lakia vai tehdä niin kuin on oikein? (Antagone = vastustaja.) Huonostihan siinä lopulta käy, henki lähtee.

Tämä ei todellakaan ole iloinen näytelmä, Äkkiä laskien viisi päähenkilöä kuolee ja tietysti suuri joukko sotilaita. Eikä henkiin jääneilläkään kovin hauskaa ole.

Maaginen tunnelma ottaa mukaansa ihan alkumetreiltä asti. Se ei irrota otettaan hetkeksikään. Ensimmäisellä puoliajalla oli hetkittäin ilmassa naurun pyrskähdyksiä mutta toinen puoliaika oli silkkaa tragediaa, joka nosti vedet silmiin.

Pentti Helin oli loistavan niljakas ja itseriittoinen hallitsija, vihassaan palava ja murrettuna kaikkensa menettänyt isä, Kreon. Onkohan hänellä muuten koskaan ollut hyviksen rooleja?

Aionkin nyt ottaa luettavakseni Kirsti Simonsuuren suomennoksen Antigonesta. Esitys on tehnyt tehtävänsä ja avartanut mieltäni. Suosittelen!

 

Kirjoittaja toteuttaa omaa luovuuttaan siirtolapuutarhalla siirtelemällä kasveja ja nauttii toisten luovuudesta teatterin maagisessa maailmassa.

 

Antigone

Sovitus ja ohjaus: Tiina Puumalainen
Ensi-ilta:
15.10.2019 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämö

 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru