VALIKKO

Keskustori.fi

Juhannustanssit herätti rytinällä henkiin kylmät kesäyöt

TTT | Juhannustanssit

Minea Långin roolihahmo Hiltunen tuli todella lähelle katsojaa. (Kuva Kari Sunnari)

 

MINUN TEATTERINI ei ole tästä maailmasta, ainakaan sen arjesta. Minun teatterini vie eikä vikinälle ole sijaa. Tällaista teatteria toden totta tarjosi Tampereen Työväen Teatterin sovitus Hannu Salaman Juhannustansseista.

Linda Wallgrenin ohjauksessa, Janne Vasaman lavasteissa ja Eero Auvisen valoissa juhannuksen tansseista rakentui hurja, kiihkeä ja sekopäinenkin yöttömän yön juhla.

Näyttelijöistä en halua nostaa esiin ketään, sillä ryhmä toimi kokonaisuutena. Pakko ehkä kuitenkin mainita Minea Lång Nätystä, Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta. Hänen esittämänsä outo ja maaninen Hiltunen tuli ajoittain melkein liiankin lähelle katsojaa. Näyttämön ja katsomon rajat rikottiin myös konkreettisesti ja yleisö sai osallistua aktiivisesti.

En yritä analysoida, ymmärtää tai löytää älykkäitä yhteyksiä Salaman alkuperäiseen tekstiin. En kommentoi yhteiskunnallisia ulottuvuuksia tai sukupolvikokemuksia. Analysointi ei juuri nyt tekisi oikeutta tälle kokemukselle, joka sai muistivaikutteita viime kesän Rammsteinin Ratinan-konsertin visuaalismusiikillisesta teoksesta, Näsijärven saunalautoista tai omista nuoruuden eteläsavolaisen Pistohiekan juhannustanssien muistoista.

Kylmät kesäyöt ja niiden valo ovat ihon alle jääneitä muistoja, joista ei tule koskaan pääsemään irti ja jotka TTT herätti eloon kesken pahimman lokakuun lopun märän pimeyden.

 

LOPUKSI erityismaininta musiikista. Salorannan yhtye pisti parastaan ja Helmi-Leena Nummelan esittämän Railin ääni soi kauniisti.

Ei sitten muuta kuin nyt mennään, loppuun asti! Uusi kesä, uusi juhannus ja uudet juhlat tulevat ennen kuin huomaammekaan.

Vahva suositus, ennakkoluulottomille.

 

Kirjoittaja on kotoisin Mikkelistä, mutta kotiutunut Tampereelle erityisesti teattereiden ansiosta, vaikka siihen melkein 20 vuotta meni.

 

Juhannustanssit

Ohjaus: Linda Wallgren
Käsikirjoitus: Juho Gröndahl Hannu Salaman romaanin pohjalta 
Ensi-ilta: 16.10.2019 Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä

 

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru