Keskustori.fi

Baariin myöhemmin kuin ikinä

Kunnon meno alkaa vasta puolen yön jälkeen.

Muistatko vielä aikaa, kun yökerhoon mentiin jo seitsemältä illalla ja valomerkki tuli puoli kahdelta?

1990-luvulla ravintolakulttuuri muuttui, kun osa ravintoloista sai jatkoajan olla auki aamuneljään asti.

Onko totta, että yökerhoon mennään yhä vain myöhemmin ja myöhemmin?

– Kyllä! Muutos on tapahtunut selkeästi viimeisen viiden vuoden aikana. Etkot ovat lisääntyneet eli kotona otetaan tukevat pohjat ennen ravintolaan menoa, kertoo Pizzeria Napolin ravintoloitsija Kalle Räsänen. Hän edustaa Pirkanmaan ravintoloita valtakunnallisessa alan edunvalvontajärjestössä Matkailu- ja Ravintolapalvelussa eli Marassa.

Kalle Räsänen mainitsee, että tilastojen mukaan vuoden alkoholimäärästä suomalaiset joivat aikaisemmin 20 prosenttia ravintoloissa. Nyt luku on 11 prosenttia.

– Suomalaisten kerrotaan juovan vähemmän, mutta tilastot eivät kerro kotikulutuksesta ja siitä, kuinka paljon alkoholia tuodaan esimerkiksi Virosta omaan käyttöön.

Yökerhossa elämä alkaa vasta puolenyön maissa ja siellä juodaan vähemmän.

– Etkot vaikuttavat ja asiakas saattaa tulla ravintolaan aika huonossa kunnossa, jolloin hän ei pysty juomaan muuta kuin sen lonkeron.

– Nuorempi sukupolvi on tottunut siihen, että ravintolat ovat auki aamuneljään ja että niihin mennään myöhemmin sisään, arvioi Kalle Räsänen syytä ravintolakulttuurin muutokseen.

Ennen vanhaan viihteelle mentiin aikaisin jo senkin takia, että ei tarvitsisi jonottaa. Enää jonotusta on vähän, koska on paljon ravintoloita mistä valita.

Kaikki A-oikeuden omaavat ravintolat saavat olla auki kahteen. Jos ravintola haluaa pitää ovensa auki neljään asti, pitää siihen hakea jatkolupaa. Räsänen kertoo, että sosiaali- ja terveysviranomaiset ovat aukaisseet jatkoluvat eli ravintoloiden aukioloja ja lupamenettelyä tutkitaan.

Onko mahdollista, että aukioloaikoja kiristettäisiin?

– Onhan se mahdollista. En näe järkevänä, että kaikki menisivät kiinni samaan aikaan kahdelta. Taksijonot kestäisivät tunteja. Ilmiö lisäisi myös jatkoja ja samalla häiriköintiä kotona. Naapurisopu joutuisi koetukselle.

Yksi jatkoluvan perusteista on ollut, että ravintola on tasokas.

– Yökerhot ovat luvan saamiseksi investoinneet sisustukseen ja viihtyvyyteen. Nämä ravintolat kokisivat selvää vääryyttä, jos aukioloaikoja kiristettäisiin.

Jatkoluvat ovat tähänkin asti aiheuttaneet päänsärkyä ravintoloitsijoille. Niistä päättää kunnan alkoholintarkastaja. Tasokas yökerho voi olla auki neljään, mutta määrittelyt tasokkaasta vaihtelevat alkoholintarkastajan mukaan. Saman ketjun samanlainen ravintola voi olla toisessa kunnassa auki neljään ja toisessa vain kahteen.

Jaa

Viimeksi päivitetty 19.01.2011 18:13