Keskustori.fi

Marja Skaffari liikkuu roolissaan syvissä vesissä

Manner kertoo kirjailijan läheisestä ja kipeästä ystävyyssuhteesta.

Esityskuva Petri Kovalainen

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa saa kantaesityksensä näytelmä Manner perjantaina 21. tammikuuta. Näytelmä kertoo kirjailija Eeva-Liisa Mannerin ja Anna-Liisa Mäenpään hurjasta, intohimoisesta, hilpeästä ja välillä kipeää tekevästä ystävyydestä. Ystävyys alkaa kesällä 1964, kun Manner myy mökkinsä Kangasalan Havisevalta Mäenpäälle.

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) oli tamperelaistunut runoilija, suomentaja, näytelmäkirjailija, kriitikko ja prosaisti. TTT:llä ja Mannerilla on yhteistä historiaa takana. Kellariteatterin avajaisnäytelmä vuonna 1965 oli Mannerin Uuden vuoden yö. Hänen kirjoittama Poltettu oranssi oli ohjelmistossa peräti yhdeksän vuotta.

Näytelmässä Eeva-Liisa Manneria näyttelee Marja Skaffari.

Kerrotko hieman roolistasi ja näytelmästä?

– Näyttelemäni Manner on monimutkainen, äkkiväärä persoona. Huumorintajuinen ja itseironinen tyyppi. Hän liikkuu syvissä vesissä.

– Esityksessä on kertoja, Eeva-Liisa ja Anna-Liisa. Näytelmässä vuorottelee läheisyys ja etäisyys, ja molemmat ovat vaikeita.

Esitys perustuu Tuula Hökän toimittamaan teokseen Kirjoittamisen aika, Eeva-Liisa Mannerin kirjeitä 1963–69.

– Näytelmä tosiaan perustuu kirjeisiin, joita Eeva-Liisa ja Anna-Liisa lähettivät toisilleen. Joitakin Mäenpään kirjeitä puuttuu Hökän kirjasta, koska niitä ei löydetty. Siksi näytelmässä jää hieman arvoitukseksi, millainen suhde todellakin oli.

Marja Skaffarin vastanäyttelijänä Anna-Liisa Mäenpään roolissa näyttelee Annina Ärölä (oik.).

Mikä on ollut haastavinta ja tuskaisinta roolissasi?

– Haastavinta on ollut, että pystyn jotenkin lopettamaan työnteon, kun työnteko eli harjoitukset ovat loppuneet. Tämä rooli on niin vahva. Tuntuu, että Manner tulee joka paikkaan. Mutta nythän tämä intensiivinen harjoitteluvaihe loppuu.

Ensi-ilta on tänään. Mitä pyörii päässä tällä hetkellä?

– Kaikenlaisia viime hetken säätöjä.

Onko sinulla rituaaleja ennen esitystä?

– Ei varsinaisesti. Tykkään tulla aika paljon aikaisemmin paikalle totuttautumaan tilaan.

Muistatko ensimmäisen ensi-iltasi?

– Olin ehkä 18- tai 17-vuotias, kun näyttelin Turun lapsi- ja nuorisoteatterissa näytelmässä Vallankumous lokakuussa. Sen ohjasi Tiina Puumalainen. Se oli ihanaa. Tuntui, että se meni hyvin. Me kaikki olimme nuoria ja innokkaita. Heräsin keskellä yötä, kun Turun Sanomat tuli postiluukusta. Näytelmän arvostelussa oli jopa mainittu minutkin. Olin tosi otettu.

Olet freelancer-näyttelijä. Mitä muuta kuuluu vuoteesi kuin Mannerta?

– Olen onnekas, kun sain juuri puolivuotisen taiteilija-apurahan Pirkanmaan taidetoimikunnalta. Tällä hetkellä suunnittelemme valo- ja äänisuunnittelija Saija Nojosen sekä Ari Nummisen kanssa esitystä Kuoleman riitit, minkä harjoitukset aloitamme tämän vuoden aikana.

Tampereen Työväen Teatteri 

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.01.2011 18:21