Keskustori.fi

Diagnoosi: Krooninen friikki

Beatles-huuma saapuu viikonloppuna Tampere-taloon.

– Olen Beatles-friikki. Aika kroonista tämä on, myöntää Tapani Lepomäki. Hän toimii Tampere Beatles Happening -tapahtuman taiteellisena johtajana.

Lepomäki nappaa levyhyllystään vuonna 1969, 13-vuotiaana ensimmäisen ostamansa Beatles-albumin. Abbey Road. Levyn kannessa oleva suojatie on nimetty Englannin kulttuuriperintökohteiden listalle.

– Inhoan kysymystä, mitkä ovat Beatlesin viisi parasta kappaletta. Heidän tuotannossaan on niin paljon loistavia biisejä, että viiden erottaminen sieltä on täysin mielivaltaista.

Lista valmistuu, mutta vastahakoisesti. In My Life, Strawberry Fields Forever, I´m The Walrus, A Day In The Life, Penny Lane.

– Mieluummin listaisin vaikka "vähemmän tunnetut mestariteokset", esimerkiksi Glass Onion, No Reply, Prudence, For No One, I’m Only Sleeping.

Tapani Lepomäelle on helpompaa nimetä Top5-listat tärkeimmistä Beatles-tavaroistaan. Ne hän jakaa kahteen kategoriaan: asialliset ja hassut.

– Jotkut fanit keräävät tilastoja, toiset materiaalia. En investoi keräilytavaraan paljoakaan, enkä etsi kalliita harvinaisuuksia.

Tapani Lepomäen hurahtamisesta Beatlesiin kertoo myös oma bändi The Urban Crow sekä hänen kirjoittamansa Beatles Forever -revyy, jota esitettiin vuonna 2008 muun muassa Tampere-talossa ja Peacock-teatterissa.

Lepomäki sai juuri haastattelupäivänä ilouutisen Liverpoolista. The Urban Crow on kutsuttu satojen bändien joukosta jo viidettä kertaa soittamaan vuosittaiselle Beatles-viikolle Liverpoolin. Lepomäki soittaa bändissä kitaraa.

– Liverpoolissa koin faniuteni suurimman hetken, kun esiinnyin The Cavern-klubilla samalla esiintymislavalla, jolla Paul McCartney oli viimeksi esiintynyt vuonna 1999. Beatlesit soittivat 1960-luvun alkupuolella Cavernilla lähes 300 keikkaa.

– Oli helppo solahtaa Tampere Beatles Happeningin taiteellisen johtajan saappaisiin, koska monien Liverpoolin käyntien myötä kansainvälinen verkosto oli valmiina: yhtyeitä, artisteja, asiantuntijoita, friikkejä.

Tänä vuonna tapahtumassa esiintyvät muun muassa englantilainenThe Overtures, Esa Pulliaisen Agents, japanilainen tyttöbändi The BlueMargarets, amerikkalanen Apple Jam sekä Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band ja The Urban Crow.

Tampere Beatles Happening Tampere-talossa 28.–29.1.2011

BEATLES-FRIIKIN AARREAITTA

Hassut tavarat Top5:

1. Beatles-monopoli
– Sain sen lapsiltani lahjaksi. Liian harvoin tulee pelattua sitä.

2. T-paita
– Vanhassa kokoonpanossa rumpuja soitti Pete Best, ja paidassa on hänen omakätinen nimmarinsa. Best sai bändistä kenkää juuri kuuluisuuden kynnyksellä, ja puikkoihin tarttui Ringo Starr. En ole koskaan pistänyt paitaa päälleni.

3. 60-luvun fanilehdet
– Niitä on muutamia kymmeniä. Hellyttäviä!

4. Katukyltit: Penny Lane, Abbey Road, Mathew Street
– Penny Lanelta katukylttejä pöllittiin jatkuvasti. Lopulta Liverpoolin kaupunki väsyi siihen, ja kyltit päätettiin maalata seiniin. Olen omakotitaloni ”pihakadun” ristinyt Vatialan Penny Laneksi. Seinässä on kyltti, jonka olen – korostan – ostanut, enkä pöllinyt.

5. Strawberry Field -puutarhasta poimitut ja prässätyt lehdet
John Lennon leikki lapsena kotinsa lähellä sijaitsevan Strawberry Field -lastenkodin puutarhassa, jonka puista olen napannut ja kuivannut lehtiä. Strawberry Fields Forever -kappale julkaistiin vuonna 1967.

Asialliset Top5:

1. Yhtyeen tuotanto
– Levyt, leffat ja muut taltioinnit, kaikki lailliset ja laittomat, mitä tielle vaan osuu.

2. Höfner 500/1 –viulubasso
– Tämä basso on vuosimallia 1967. Malli on muodista pois ja 1970-luvulla kukaan ei kehdannut tällaisella soittaa. Soitin löytyi Ruotsista, nupit ja valkoisen pleksin tilasin australialaisesta varaosakaupasta. Paul McCartney olisi halunnut soittaa Fender-bassoa, mutta hänellä ei ollut siihen varaa. Huokeasta Höfneristä tuli Beatles-ikoni.

3. Rickenbacker ja Gretch-kitarat
– Beatles-malleja.

4. George Martin: Summer of Love -kirjan erikoispainos
– Beatlesien tuottaja Martin kertoo kirjassa Sgt. Pepper's -levyn teosta kesällä 1967. Numeroitu kappale ja Martinin omakätinen nimikirjoitus.

5. Andy Babiuk: The Beatles Gear -kirja
– Minulla on hyllymetreittäin Beatles-kirjallisuutta, mutta tätä tulee luettua eniten. Kirjassa on lueteltu kaikki soittimet, vahvistimet ja muut releet, joita Beatles käytti lavalla tai studiossa.

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.08.2012 14:52