Keskustori.fi

Iskelmän mysteeri

Miten rock-biisi voi yhtäkkiä muuttua iskelmäksi?

Pakarisen kuva: Mikko Harma

Asiantuntija Pekka ”Pequ” Nieminen vie iskelmämusiikin ytimeen. Hän toimii tuotantopäällikkönä Warner Music Finlandiassa ja etsii uusia iskelmäartisteja jatkuvasti.

Mistä tietää, mikä biisi on iskelmä ja mikä ei?

– Iskelmä käsittelee teemoja, jotka koskettavat meitä kaikkia. Peter von Bagh kiteyttää osuvasti "Iskelmä on kansakunnan muisti ja salattu historia. Se taltioi sydämenlyöntejä hetkissä, jotka jäävät perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle."

Mainitse kaksi samantyyppistä biisiä, joista toinen on iskelmä ja toinen ei?

– Yksittäisen kappaleen kohdalla rajanveto iskelmän ja pop-rockin välillä lähtee kuulokuvan lisäksi myös artistista. Jos artistin juuret ovat vahvasti Suomi-rockissa, hänen musiikkinsa ei muutu välittömästi iskelmäksi kun iskelmään keskittynyt radioasema soittaa kappaletta. Eppu Normaalin "Joka päivä ja jokaikinen yö" ei ole iskelmää (vielä).

Miten iskelmän arvostus on muuttunut vai onko muuttunut?

– Iskelmän edellinen alennuskausi oli 90-luvun loppupuolella, jolloin levy-yhtiöt ajattelivat, että iskelmälevyjen tuotantoon ei tarvitse juuri satsata vaan niitä voidaan tehdä hyvin edullisesti. Jopa iskelmäartistit itse häpesivät omia levyjään. Tilanne on muuttunut 2000-luvulla huomattavasti parempaan suuntaan. Siihen on osaltaan vaikuttanut Iskelmäradion menestys ja formaatti, joka edellyttää tietyn laatutason ylittämistä, jos kanaville mielii soimaan.

Onko tässä kriisin paikka, jos on luullut fanittavansa rokkaria ja sitten hänen musiikkinsa luetaankin iskelmäksi?

– Jos on aito rokkari, musiikki ei muutu iskelmäksi. Paitsi jos rokkari niin itse haluaa ja omilla valinnoillaan ottaa suunnan kohti iskelmää. Näin on tehnyt esimerkiksi Hanna Pakarinen.

Mitä sanoo tähän muusikko Hanna Pakarinen itse?

– Olennaisin kysymys on, missä vaiheessa olen ollut rokkari. Mielestäni olen aina ollut poppari. En yleensä pidä siitä, että puhutaan genreistä. Musiikki on musiikkia.

– Minusta tuntuu, että iskelmä on tänä päivänä aika laaja käsite. Pop, rock ja iskelmä sekoittuu keskenään. Pystyykö kukaan edes määrittelemään, mitä iskelmä on?

Hanna Pakarisen ura alkoi vuoden 2004 Idolsin voitosta. Nuorena hän ajatteli, että iskelmä on aikuisten musaa.

– Yök, yök iskelmä. Sellainen mielikuva minulla oli lapsena. Bon Jovi oli minun juttu silloin ja on se sitä edelleen.

Hanna Pakarinen on levyttänyt neljä englanninkielistä levyä ja viime syksynä ensimmäisen suomenkielisen levyn Paperimiehen tytär. Kappaleet ovat laulajan itsensä sanoittamia.

– Kun teimme syksyllä levyä, ei me mietitty yhtään, onko se iskelmää vai poppia vai jotain muuta. Tärkeintä olivat tarinat ja melodiat.

Kun olin niin sanotusti rokimpana aikana vuonna 2008 Iskelmä Finlandia -ehdokas, se oli minulle kunnia.

Millainen on oma ”iskelmämakusi”?

– Onko Johanna Kurkelan musiikki iskelmää?! Hänen musiikistaan tykkään. Hän on ihan huikea. Itken joka ikinen kerta, kun olen hänen keikallaan. Toinen suosikkini on, tosin suomirokkia soittava, Popeda. Pate on miun idoli.

Hanna Pakarinen on yksi Iskelmägaalan 2011 esiintyjistä Tampere-talossa 13.2.

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.08.2012 16:58