Keskustori.fi

Miina Savolaisen näyttelyt jatkuvat Tampereella

Maailman ihanin tyttö -näyttely päättyy ensin 27. helmikuuta.

Taidekuvat Miina Savolainen

– Olin näkyvä lapsi. Ympärilläni oli paljon aikuisia, joille olen ollut ainutlaatuinen ja tärkeä. Sen takia luulen, että minulla on ollut herkkyyttä ja annettavaa, kun olen mennyt nuorena lastenkotiin töihin, kertoo Miina Savolainen.

Sosiaalikasvattajan opinnot veivät Miina Savolaisen harjoitteluun Hyvösen lastenkotiin vuonna 1994.

– Ajattelin, että lapsen pitää nähdä oma arvokkuus ja että kaltoin kohtelu ei ole hänen vikansa. Tiesin, että en voi tehdä työtä lastenkodissa, jos en keksi ratkaisua siihen.

Savolainen kehitti ratkaisun: Voimauttava valokuva -menetelmä. Sillä pyritään korjaamaan kuvattavan minäkuvaa; ihminen oppii arvostamaan ja rakastamaan itseään. Maailman ihanin tyttö -näyttely kertoo näkymättömän lapsen tulemista näkyväksi, arvostetuksi ja rakastetuksi. Joulukuun puolivälissä alkanut näyttely päättyy 27. helmikuuta TR1:ssa Finlaysonilla.

Koko ikänsä Helsingissä asunut Savolainen on opiskellut lisäksi taideteollisessa korkeakoulussa taidekasvatusta painottuen yhteisötaiteeseen.

– Olen kombinaatio valokuvaajaa, taide- ja sosiaalikasvattajaa. Ilman kaikkia näitä puolia en voisi tehdä tätä työtä.

Milloin sait ensimmäisen kamerasi?

– Otin isäni puoliautomaatti Yashikan käyttööni varhaismurrosikäisenä siinä vaiheessa, kun kuvaaminen oli vanhemmilta melkein kokonaan jäänyt. Isä neuvoi, että kannattaa käyttää aukkoa 5,6, jos on pilvistä. Kuvasin innokkaasti veljeäni ja siskoani, jotka olivat minulle ne maailman ihanimmat sisarukset.

Miina Savolainen kertoo ilahduttavan uutisen tamperelaisille.

– Tampere on ensimmäinen kaupunki, jossa tulee olemaan peräkkäin esillä kaksi näyttelyäni, kun maaliskuussa alkaa myös Isä – Voimauttavia valokuvia Tampere-talossa.

– Isyys-projektissa on mukana korjaavia tarinoita isättömyydestä, haavoittavasta isäsuhteesta ja isän merkityksestä/merkityksellisyydestä. Lähtökohta on se, että milloinkaan ei ole myöhäistä tehdä suhdetta isään lohdulliseksi. Näyttelystä löytyy helposti omakohtaisuutta.

Isä-näyttely alkaa 30. maaliskuuta ja päättyy 1. toukokuuta.

Tänä vuonna Miina Savolaista odottavat jännittävät ajat sikälikin, kun Maailman ihanin tyttö -näyttely lähtee Kanadaan ja Yhdysvaltoihin pitkälle kiertueelle.

Mitä toivot tälle vuodelle?

– Toivon itselleni ja muillekin paljon kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia tärkeiden, rakkaiden ihmisten kanssa. Kykyä nähdä hyvä, kun se ei arjessa näy niin helposti. Rakkaudella katsomista.

Jaa

Viimeksi päivitetty 17.02.2011 17:11