Keskustori.fi

Leijaileva Pariisin Kevät

Arto Tuunela ihastui keikkailuun.

Kuvat Kerttu Malinen

– Kiitos, paremminkin olisin voinut nukkua. Keikkaviikonlopun jälkeen rytmi menee sekaisin, nauraa Arto Tuunela kysymykselle.

Pariisin Kevään luoja, solisti ja musiikin ammattilainen Arto Tuunela toivoi haastattelua jo kello yhdeksältä aamulla. Aamuvirkku muusikko?! Syy aikaiseen herätykseen selviää.

– Olen Finnvoxin studiolla äänittäjänä. Minua kiinnostaa musiikin esittäminen, kirjoittaminen ja tallentaminen. Pariisin Kevät lähti siitä, kun täällä studiolla kokeilin uusia juttuja.

Pariisin Kevään yhteydessä puhutaan yhden miehen kollektiivista. Oletko tehnyt kaiken muusikin ihan yksin?

– Aloitin miettimättä, että perustaisin bändin tai tekisin levyn. Äänitin paljon yksin studiossa, mutta tiesin, että jos teen kaiken täysin yksin tulee liian yksiulotteinen meininki. Soitan ja laulan myös bändissä Major Label, ja sieltä luottomieheni Ilari Kivelä soitti koskettimia. Muitakin frendejäni oli mukana levyillä soittamassa.

Pariisin Kevät julkaisi esikoisalbuminsa Meteoriitti vuonna 2008 ja toisen levyn Astronautti viime vuoden toukokuussa.

– Avaruus kiehtoo jollain tavalla. Astronautti-kappale syntyi loppumetreillä, ja se summaa koko levyn. Se, että nimet ovat samantapaiset, on vain hauskaa.

Arto Tuunela tykkää erityisesti Astronautti-levyn kappaleesta Painovoimaa (korkeushyppääjän rakkaus).

– Sen synnytys oli niin vaikea. Sävelsin sen kauan sitten, mutta sanat odottivat tulemistaan kaksi vuotta. Sitten kun sain biisin tehtyä, lähti koko levy tulemaan.

Astronautti on ehdolla vuoden pop- ja rock-levyksi sekä kappale Tämän kylän poikii vuoden biisiksi. Miten käy, se selviää lauantaina 26.2. Emma Gaalassa.

Ensimmäisen levyn jälkeen sateli keikkakyselyjä.

– Oli luonnollista, etten lähde keikalle, koska oli vain yksi mies bändissä. Ajattelin, että kypsyttelen ajatusta jopa kolmanteen levyyn. Epäilin, saisinko oikeanlaista bändiä kasaan.

Mutta miehen intuitio väitti vastaan, oli aika koota bändi. Kuusihenkisen Pariisin Kevät -bändin ensimmäinen keikka näki päivänvalon Ilosaarirockissa viime kesänä.

– Se oli mahtavaa. Tuntui, että näin sen pitikin mennä.

Arto Tuunela levyttää uutta materiaalia sitten, kun hän on siihen valmis. Hän arvioi, että vielä tänä vuonna.

– Musiikissa minua kiehtoo eri soundit. Tärkeintä on, että kappaleessa näkyy oma persoona. Biisi voi tulla uneenkin. Parasta luomisessa on, jos osaa heittää oman rationaalisen mielensä pois ja harhauttaa oman sisäisen sensuurinsa.

– Tänä vuonna on luvassa paljon keikkoja, kun sille tielle on nyt päästy, iloitsee Arto Tuunela.

Pariisin Kevät perjantaina 25.2. Yo-talolla.

Jaa

Viimeksi päivitetty 23.02.2011 17:40