Keskustori.fi

Ladyn tyyli -näyttely avautuu Vapriikissa

Salaperäisen amerikansuomalaisen vintagepukuja ja fantasiavalokuvia.

Vapriikissa avautuu perjantaina 18. maaliskuuta näyttely, joka esittelee salaperäisen Lady Ostapeckin vintagepukuja ja fantasiavalokuvia. Lady Ostapeck -taiteilijanimen taakse kätkeytyy vuonna 1918 syntynyt amerikansuomalainen muotokuvaaja. Hän vierailee parhaillaan Tampereella näyttelynsä avajaisissa.

Ladyn tyyli -näyttely esittelee upeita pukuja, puseroita ja asusteita sekä kertoo kiehtovan muotokuvaajan elämäntyöstä ja värikkäästä persoonasta. 20 amerikkalaista naisten muotipukua on peräisin 1840–1950-luvulta. Ostapeckin arvoitukselliset muotokuvat täydentävät näyttelyn.

Suurkaupungista maalaiskylään

Pitkän uran valokuvien retusoijana tehnyt rouva Ostapeck väsyi suurkaupungin kiireeseen ja hälinään 1960-luvun alussa. Hän jätti New York Cityn ja turvallisen työpaikkansa Manhattanilla. Rouva Ostapeck muutti Fly Creek -nimiseen vaatimattomaan maalaiskylään, sen hiljaisuuteen ja yksinäisyyteen.

Kyläläiset kummastelivat suurkaupungista saapunutta itsenäistä naista ja alkoivat kutsua uutta naapuriaan nimellä lady. Ostapeck-sukunimi tuli lyhyestä avioliitosta ukrainalaissyntyisen miehen kanssa.

Kiehtovia muotokuvia kylänmiehistä ja -naisista

Lady Ostapeck osti 1960-luvulla kirpputorilta hetken mielijohteesta 1900-luvun alun Korona View -paljekameran. Näin hän löysi valokuvauksen ja kuvasi vanhanaikaisia, pehmeitä muotokuvia. Hän puki kuvattavan henkilön huolella valittuun historialliseen pukuun ja käytti rekvisiittana keräämiään esineitä. Kotitalon lattiasta kattoon vallanneet sadat eri aikakausien vaatteet ja eriskummalliset vanhat esineet löysivät tarkoituksensa valokuvauksen myötä.

Historia, nykyhetki ja fantasia kietoutuvat yhteen taidokkaissa ja hämyisissä muotokuvissa. Todellisuudessa muotokuvien henkilöt ovat tavallisia kylänmiehiä ja -naisia. Ladyn kameran edessä heistä on tullut menneiden aikojen kohtalokkaita daameja, arvokkaita herroja, uhkarohkeita seikkailijoita ja unelmoivia neitoja.

Lady Ostapeck on lahjoittanut osan vaikuttavasta pukukokoelmastaan Haiharan museosäätiön kokoelmiin Tampereelle.

Museokeskus Vapriikki 

Jaa

Viimeksi päivitetty 17.03.2011 13:10