VALIKKO

Keskustori.fi

Metso täyttää 25 vuotta tänä vuonna

Outo lintu vaikutti Tuula Haaviston mielestä ensin hyvältä basaarilta.

Pääkirjasto Metso täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ja Tampereen kaupunginkirjasto 150 vuotta. Metso aukaisi ovensa yleisölle 21. elokuuta 1986. Kirjasto juhlii 150-vuotista taivaltaan lauantaina 2. huhtikuuta Metsossa.

Tampereen kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto (yllä) astui nykyisiin saappaisiinsa vuonna 2006, mutta muistaa käyneensä Metsossa vuonna 1986 ennen kuin se oli sisustettu.

– Ensireaktioni oli ’hyvä basaari’. Ja kuinka kävikään, suuntaus kirjastoissa on nyt kohti moninaisempaa tilankäyttöä, henkistä basaaria.

Arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän Soidinkuvat voitti kirjaston suunnittelukilpailun vuonna 1979. Metsolta kirjasto näyttää ylhäältä päin katsottuna. Siitä tuli 1980-luvun puolivälin kiistellyin ja keskustelluin rakennusprojekti Tampereella, kuten Matti Wacklin kirjoittaa uunituoreessa kaupunginkirjaston historiikissa "Kaikkien sielujen apteekki".

Kuparikattoinen, muun muassa mummivainaan kahvipannuksikin kutsuttu rakennus on löytänyt tiensä tamperelaisten ja turistien sydämiin.

– Metso on Tampereen suosituin käyntikohde yli miljoonalla kävijällä vuosittain.

Millä mielin aloitit Metsossa vuonna 2006?

– Osin ristiriitaisin tuntein. Hieno rakennus, mutta toiminnallisesti ei enää vastaa nykyajan kirjastovaatimuksiin. Onneksi remonttihankkeessa jo näkyy, että se taipuu uusiinkin tarkoituksiin kun hyvin suunnitellaan.

– Kirjojen lainaus on vain yksi kirjaston tehtävä. Lisäksi tarvitaan työ- ja kohtaamistiloja, ja niitä lisätään tulevassa remontissa.

Jatkossa tilaa vapautuu muun muassa Muumilaaksosta, aikataulua tosin ei vielä tiedetä.

Jo tänä vuonna Metsoon hankitaan iso palautusautomaatti. Se vapauttaa henkilökuntaa muihin töihin. Toiveissa häämöttääkin, että kirjasto voisi olla auki myös sunnuntaisin.

Tuula Haavisto on sitä mieltä, että kirjastossa pitää olla paljon, paljon muutakin kuin kirjahyllyjä kirjoineen. Laulua harrastavalle kirjastotoimenjohtajalle musiikki on sydämen asia. Metsossa voi soittaa vaikka sähköpianoa.

Millainen kirjastonkäyttäjä tamperelainen on?

– Huomattavan aktiivinen. Meillä on 25 lainaa asukasta kohden vuodessa, kun maan keskiarvo on 19–20. Viime vuonna 74% lainoista oli kirjalainoja.

Kuinka paljon kirjastotoimenjohtaja itse malttaa lukea?

– Luen puuskittain. Viimeksi luin rinnakkain Susan Abulhawan "Jeninin aamut" palestiinalaisten kohtaloista ja Hannu Väisäsen esikoisteoksen "Vanikan palat". Jatkan Väisäsen "Toisilla kengillä".

Kaupunginkirjaston 150-vuotista taivalta juhlitaan monin tavoin. Kirjailijavieraita on Eduard Uspenskista Hannu Väisäseen. Väisänen esiintyy lauantaina 2. huhtikuuta pääkirjasto Metsossa juhlavuoden kevään suurimmassa yleisötapahtumassa. Syksyllä on luvassa muun muassa Ritva Hokka-Ahdin kirjoittama näytelmä kirjaston historiasta. Juha Hurme ohjaa sen Ylioppilasteatteriin.

Jaa

Viimeksi päivitetty 31.03.2011 15:59