Keskustori.fi

Tapani Kärkönen käveli Helsingistä tänne töihin

Matti Wacklinin kirjastohistoria puhuu 150 vuoden intohimosta tietoon.

Kuvat kirjasta Kaikkien sielujen apteekki

Tietokirjailija Matti Wacklin on tallentanut Tampereen kaupunginkirjaston 150-vuotisen elämän Kaikkien sielujen apteekki -nimisen teoksen kansien väliin. Jo kirjan nimi ja ulkonäkö paljastavat, että mukana kulkee koko kaupungin ja aikakauden historia.

Perinteisen historiikin vuosiluvut ja faktat kulkevat kirjan läpi omalla kuvitetulla aikajanallaan. Ratkaisu sallii tarinoiden hengittää. On melkein hurjaa eläytyä ensimmäisen lainakirjaston hoitajan, Tapani Kärkösen, elämään. Miten hän ensin kävelee Helsingistä Tampereelle pellavatehtaalle töihin! Miten hän ryhtyy pyyteettömään kirjastotyöhön, jotta tavalliset tamperelaiset saisivat paremman tulevaisuuden!

Kärkönen jakaa kirjaston aarteita huutoäänestyksellä lainaajille. Sujauttaa silti harkitusti valitsemiaan kirjoja tietyille ihmisille. Jos joku rontti jättää kirjansa palauttamatta, Kärkönen ilmestyy kotiovelle hakemaan. Samaan aikaan lukija äkkiä havahtuu, että todella – me olimme silloin Venäjää, työläisillä ei edes äänioikeutta.

Lähempää nykyaikaa koskettaa Metson rakennusaika. Kuka enää edes ymmärtää, että kaupungin omat työmiehet rakensivat arkkitehti Reima Pietilän valvoman silmän alla Hämeenpuistoon monumentin, johon oli piirretty vain 15 metriä suoraa seinää. Pyöreät ja säteittäiset muodot vaativat joka vaiheessa kehittämään uusia työtapoja.

Wacklin kirjoittaa, että kirjasto ”on kyennyt vuosien varrella jakamaan sielua ravitsevaa lääkettä tasapuolisesti kaikille sitä haluaville taloudelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta”. Kaikkien teknisten ja yhteiskunnallisten murrosten aikana kirjasto on pystynyt löytämään itselleen uudenlaisen valistustehtävän. Tälle kehityskaarelle ei ole loppua näkyvissä.

Taittaja Marja Muhonen on löytänyt historiateokselle lämpimän, kauniin muodon. Taitto tekee oikeutta vanhoille kuville, joista pystyy kuulemaan ääniä ja tuntemaan tuoksuja.

Voi olla, että olen jäävi arvioimaan Kaikkien sielujen apteekkia, koska oikoluin tekstin kahteen kertaan ennen painoon menoa. Voi olla, että juuri siksi voin kirjaa suositella.

KUVAT: Työläismiehiä kokoontui lukemaan sanomalehtiä 1900-luvun alussa Puutarhakadun lukusaliin. | Nykyinen Vanha kirjastotalo on noussut kattokorkeuteensa vuonna 1924. Silloinen kirjastonjohtaja Juho Kemiläinen on tuonut henkilökunnan Keskustorille ihailemaan seuraavana vuonna valmistuvaa uutta kirjastoa. | Ensimmäisen lainakirjaston hoitaja Tapani Kärkönen etusivun pikkukuvassa.

Jaa

Viimeksi päivitetty 01.04.2011 16:06