Keskustori.fi

Minne Kustaa III:n katu, patsas ja tori?

Tamperelaiset asiantuntijat kertovat mielipiteensä.

Kuva kirjasta Kustaa oli kunnon mies

Tampereen katukuvasta puuttuu kaupungin perustajan Kustaa III:n katu, tori ja patsas. Pormestari Timo P. Nieminen, kadunnimitoimikunnan sihteeri, arkkitehti Jouko Seppänen ja Tampere-Seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen kertovat, miksi ne puuttuvat.

Pormestari Timo P. Nieminen

– Hyvä kysymys. Ainakaan se ei johdu siitä, etteikö Kustaa III olisi Tampereella arvostettu henkilö kaupungin perustajana. Ehkä Tampereella on haettu enemmän täkäläisiä ja suomalaisia nimiä kaduille ja toreille. Kustaa III on kuvattuna ainakin kahdessa taulussa, Raatihuoneella on hänen muotokuvansa Kultaisen salin seinällä ja myös valtuustosalin aulassa on kuninkaan kuva Kimmo Kaivannon Tampereen historiaa kuvaavassa suurteoksessa.

– Kustaa III:n mukaan nimettynä voisi olla jokin sopiva osa esim. Keskustoria tai Tammerkosken rantaa, koska tälle paikalle Kustaa III Tampereen kaupungin perusti lokakuun 1. päivänä vuonna 1779. Kuningashan vieraili tulevan Tammerforsin maita katsomassa kesällä 1775. Silloin hän kävi tiettävästi Tammerkosken rannalla ja Pyynikillä sekä yöpyi Hatanpään kartanossa.

Onko Kustaan mukaan nimettyä katua suunnitteilla?

– En tiedä, että olisi suunnitteilla, mutta kadunnimitoimikunta pitää kirjaa erilaisista ehdotuksista ja oletan, että siellä on myös Kustaa III:n nimi varattuna tulevaisuuden tarpeisiin.

Onko näin, kadunnimitoimikunnan sihteeri, arkkitehti Jouko Seppänen Tampereen kaupungin maankäytön suunnittelusta?

– Kyllä. Jari Niemelä on tehnyt aloitteen kadunnimitoimikunnalle, että Vanhan kirjastotalon puistoon nimettäisiin puiston osa Kustaa III:n mukaan. Aloite vielä elää, eikä sitä ole kuopattu.

– Alun perin kaupunki on perustettu kosken länsipuolelle. Ja siksi, jos Kustaan mukaan nimetään paikka, sen tulisi olla vanhassa kaupungissa eli Näsilinnankadun ja Tammerkosken välillä. Kuninkaankatuhan on nimetty Kustaan III:n mukaan, vaikka ihan Kustaan nimistä katua Tampereella ei ole. Maija Louhivaaran Tampereen kadunnimet -kirjan mukaan nimi esiintyy ruotsinkielisessä muodossa jo 1790.

– Jos ajatellaan näköispatsasta, mielestäni sitä pitäisi harkita pitkään ja kunnolla. Millainen patsas, ja mikä sen paikka ja tehtävä on?

– 1990-luvun lopulla kaupungilla nuori lennokas liikennesuunnittelija luonnosteli katusuunnitelmaa kävelykaduksi Kuninkaankadulle, jossa Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmaan jätettiin paikka Kustaa III:n patsaalle. Idea jäi pölyttymään arkistoon, mutta ehkä se putkahtaa vielä uudestaan esille.

Mitä on mieltä, Heidi Martikainen, Tampere-Seuran toiminnanjohtaja?

– Kuninkaankatu on aika pitkä, joten pätkäisen osan siitä Kustaan kaduksi eli Satakunnankadusta Finlaysonin kirkolle päin olevan pätkän. Perusteluna se, että on ennenkin katujen nimiä vaihdettu.

– Patsaan sijoitan kosken länsipuolelle eli Vanhan kirjastotalon puiston puolelle niin, että Kustaa katselee koskeen päin.

– Tori on vaikein sijoittaa. Ehkä vaihtaisin torin aukioksi, koska toreja on jo ruuhkaksi asti. Kustaan aukio voisi olla Keskustorin parkkipaikalla niin sanotulla Molinin tontilla eli alueella, joka näkyy kun katsoo Vanhan kirkon portailta Finlaysonille päin.

– Mikseipä Vanhan kirjastotalon puisto remontin jälkeen saisi nimekseen Kustaa III:n puisto?

Kuvat: Raimo Seppälä - Kimmo Kaivanto: Kustaa oli kunnon mies.

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 05.04.2011 16:11