Keskustori.fi

Pauli Kalliolle sarjakuva on elämäntapa

Suuri Kurpitsa -pienkustantamo täyttää 30 vuotta.

Puupäähattu tervehtii vierasta eteisessä. Suomen sarjakuvaseura myönsi sen sarjakuvakäsikirjoittaja Pauli Kalliolle vuonna 1994.

– Olen pitänyt sitä parina vappuna sen jälkeen, nauraa Pauli Kallio.

Tamperelainen Pauli Kallio on juuri ehtinyt viettää dj:n uransa 25-vuotisjuhlaa, kun jo seuraava odottaa ovella. Hänen sarjakuvapienkustantamonsa Suuri Kurpitsa juhlii 30-vuotista taivaltaan perjantaina 8. huhtikuuta Telakalla.

Kustantamon pitkään ikään mahtuu myös paljon Suuri Kurpitsa -konsertteja, ja niin nytkin. Konserteissa usein nähty 22-Pistepirkko ei esiinny tällä kertaa, mutta ei hätää.

– Bändin kitaristi ja laulaja P-K Keränen kapuaa lavalle Black Motorin kanssa, lupailee Kallio.

Illan aikana musisoivat lisäksi Jahnukaiset,‭ ‬Grillin‭' ‬Willie And The Vegetarians, ‬Darlingbee ja Teatones.

Suuri Kurpitsa julkaisee kolme uutta opusta tällä viikolla Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumassa. Yksi näistä on Ville Pirisen‭ ‬Yhesti yhes neljännes paikas. ‬Pauli Kallion ja Jukka Tilsan‭ ‬Sunnuntai Sekametsässä kokoaa yhteen Hesarin sunnuntaisarjojen parhaimmiston.‭ ‬Ilkka U.‭ ‬Pesämaan pilapiirrännän teos on nimeltään ‬Mein Hmpf.‭

– Suuri Kurpitsa julkaisee syksyllä vielä neljä kirjaa.

Pauli Kalliolle pienkustantamo on enemmän harrastus kuin työ. Sarjakuvat on elämäntapa.

– Elantoni saan sarjakuvakäsikirjoittamisesta. Teen sarjakuvia eri piirtäjien kanssa muun muassa Suomen Kuvalehteen, Soundiin, Maailman Kuvalehteen, Blues Newsiin ja Maali! -lehteen.

Nivalassa syntynyt ja kasvanut Kallio luki lapsena muun muassa Aku Ankkaa ja Nakke Nakuttajaa.

– Harrastin lapsena ja nuorena piirtämistä, mutta lopetin sen 20-vuotiaana. Ajattelin, että on parempi kehittyä siinä, missä on enemmän lahjoja eli sarjakuvien käsikirjoittamiseen.

Käsikirjoitukset tarvitsevat piirroksia ja kuvia, ja Kallio tekee paljon yhteistyötä monien sarjakuvapiirtäjien kanssa. Yhteistyöstä kertoo hänen makuuhuoneensa kahdeksan kaapinovea, joihin jokaiseen on kahdeksan eri taiteilijaa piirtänyt sarjakuvan. Taiteilijat ovat muun muassa Villi Pirinen, Kati Kovács, JP Ahonen ja Ville Ranta.

Millainen on hyvä sarjakuva?

– Tarina tempaa mukaansa ja piirros miellyttää silmää. Kuva ja teksti ovat tasapainossa, Kumpikaan ei toimi ilman toista.

– Sarjakuvissa minua kiehtoo tietty nopeus ja keveys. Sarjakuva muuttuu ideasta teokseksi nopeammin kuin romaani tai elokuva.

Yhtä luomisen tulosta pääsee katsomaan Museokeskus Vapriikkiin, jossa on esillä Ottopoikia ja työläistyttöjä -näyttely syyskuun alkuun asti. Siinä yhdeksän sarjakuvatarinaa vie katsojan Tampereen historiaan. Käsikirjoitus on Pauli Kallion käsialaa ja piirrokset Tiitu Takalon.

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.04.2011 17:09