Keskustori.fi

Hikistä ja intensiivistä, mutta sen arvoista

Radio Vapaa Tampere toimii piikkinä yhteiskunnan lihassa.

– Hikistä, mutta on se sen arvoista, hehkuttaa näyttelijä Piia Soikkeli.

– Hyvin intensiivistä, säestää näyttelijä Kaisa Sarkkinen.

Näin näyttelijät kehuvat harjoituksia ja näyttelemistä Juha Luukkosenohjaajamassa ja käsikirjoittamassa Teatteri Telakan 15-vuotisjuhlanäytelmässä Radio Vapaa Tampere, joka saa ensi-iltansa perjantaina 6. toukokuuta.

– Tämä on fiktiivinen tarina. Radioasema toimii Telakan ullakolla ja esitys sijoittuu lähitulevaisuuteen, jolloin kaikki on vielä huonommin kuin nyt, kertoo Juha Luukkonen (alla kesk.).

Kuva: Aki Loponen

Radio Vapaa Tampere on tyly tulevaisuusvisio kahtiajakautuneesta maailmasta sekä häpeämättömän nostalginen matka menneisyyteen, jolloin kaikki oli paremmin. Se on viimeinen vapaa merirosvoradio, joka toimii piikkinä yhteiskunnan lihassa.

Radiolähetyksen muotoon rakennettu näytelmä käsittelee arvojen koventumista kahtiajakautuneessa Suomessa. Mitä tarkoittaa välittäminen, välinpitämättömyys ja toisen ihmisen kohtaaminen.

– Jotta ei kyynnistyisi tai tulisi täysin hulluksi, täytyy uskoa, että on toivoa, lisää Juha Luukkonen.

Näytelmässä on julmiakin kohtaloita, mutta jossain kuitenkin sarastaa valo ja unelma.

– Unelma itsessään on tärkeä.

Näytelmässä risteilee kolme tahoa: ihmiset, jotka tekevät radiota ja valtiovalta, joka yrittää tukahduttaa radiota sekä ihmiset, jotka kuuntelevat asemaa.

Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 ohjaajaksi valmistunut Juha Luukkonen on saanut maineen ankarana saarnamiehenä, joka repii auki niin Suomen historian kuin nykypäivänkin kipupisteet.

Teatteri Telakka

Jaa

Viimeksi päivitetty 28.04.2011 19:26