Keskustori.fi

Commercen tulipalosta vuosi

Muistan aina perjantain 14. toukokuuta.

Viime vuonna perjantai 14. toukokuuta muutti Commercen talon asukkaiden ja yrittäjien elämän. Keskustorilla olevassa arvotalossa roihusi tulipalo, joka sai aamulla varhain alkunsa hampurilaisravintola McDonald´sin rasvakeittimestä.

– Muistan aina 14. päivän toukokuuta. En ollut kotona palon syttymishetkellä, mutta tulin paikalle heti, kun kuulin palosta, kertoo Commercen taloyhtiön puheenjohtaja Timo Kokemäki.

– Kun seisoin torilla seuraamassa paloa, enkä voinut tehdä mitään, soitti 6-vuotias pojantyttäreni Eerika huolestuneena ja ilmoitti todenneensa netistä, että minun kotitaloni palaa ja kertoi näkevänsä, että sisäpihassa tuli on samalla alueella minne olemme vieneet yhdessä roskia.

– Eerika kysyi, voisiko hän tulla paloon apuun! Kyllä siinä tuli tippa silmään!

– Kello 11 näytti siltä, että koko talo tuhoutuu ja palo leviää korttelin muihin taloihin tuulen mukana.

Näin ei onneksi käynyt, mutta Commercen tuhot olivat suuret. Hämeenkadun puolella olevan A-rapun asukkaat ja yrittäjät kokivat kaikkein suurimmat menetykset. Sinne ei asukkailla eikä yrittäjillä ole vieläkään asiaa. B-rappu Keskustorin puolella kärsi vain savuvahinkoja, ja Timo Kokemäkikin pääsi asuntoonsa takaisin jo palopäivän iltana.

Elokuussa 2009 valmistuneista kolmesta A-rapun ullakkohuoneistosta kaksi vaurioitui täysin ja kolmas osittain. B-rapun ullakkohuoneistot eivät vaurioituneet.

Timo Kokemäki elokuussa 2009 juuri valmistuneen ullakkohuoneiston parvekkeella.

Milloin tulipalon tuhot saadaan kokonaan korjattua?

– Alkuperäinen aikataulu oli, että koko talo on käyttökunnossa 15. joulukuuta tänä vuonna. Työmaa on nyt kuukauden jäljessä johtuen pitkittyneistä urakkaneuvotteluista, mutta pyrimme kiristämään aikataulua.

– Kokonaisvahinkokustannukset menevät yli 5 miljoonan euron. Mutta on paljon muitakin kustannuksia. Osa yrittäjistä on joutunut lopettamaan toimintansa yli puoleksitoista vuotta, ja kaikilla ei ollut kotivakuutusta.

Tuleeko hampurilaisravintola McDonald´s takaisin?

– Tämän hetken tietojen mukaan se on tulossa takaisin. Taloyhtiö on päättänyt hakea rakennuslupaa, koska taloyhtiön ja McDonald´sin ravintolatoimintaa koskeva sopimus on edelleen voimassa ja myös huoneiston omistajan ja McDonald’sin välillä on vuokrasopimus edelleen voimassa ja McDonald’silla on oikeus hallinnoida tiloja sekä harjoittaa niissä liiketoimintaa.

– Ravintolatoiminta on aina rasite yhtiölle ja kiinteistön asukkaille tällaisessa talossa. Ei kukaan voi ajatella, että se on lähtökohtaisesti hyvä asia. Mutta sopimukset ovat voimassa, eikä ole perusteita estää yhtiön laillista liiketoimintaa.

Jaa

Viimeksi päivitetty 12.05.2011 14:39