VALIKKO

Keskustori.fi

Taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttely avautuu

Kirjailija Johanna Sinisalo loi uudet tarinat tuttuihin teoksiin.

Johanna Sinisalo ja Radoslaw Grytan teos Vilja. Se on kirjailijan yksi suosikeista Tampereen taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttelyssä Onko totta?

Sinisalo on käsikirjoittanut näyttelyn, jossa on esillä osa taidemuseon kokoelman teoksista. Miten kirjailijasta oikein tuli näyttelyn kuraattori?

– Ensimmäinen ajatus, kun puhutaan kokoelmanäyttelystä on "Voi, kun tylsää". Lähdimme liikkeelle siitä, miten välttää tylsyys, kertoo museonjohtaja Taina Myllyharju.

Taidemuseo halusi talon ulkopuolelta tekijän näyttelyyn, ja tamperelainen Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo lähti mielellään mukaan uuteen projektiin. Hän on aina ollut kiinnostunut kuvataiteesta, eikä erilainen työ pelottanut.

– Tykkään siitä, että saan oppia uusia asioita, kertoo Johanna Sinisalo.

Hän loi Tampereen taidemuseolle ja Tampereen kaupungille osittain keksityn historian ja tulevaisuuden, joka avautuu kertomuksena sali salilta. Häntä innosti ajatus, miten tutut museon teokset muuttuvat katsojan mielessä, jos niihin yhdistää keksityn taustan.

– Taideteokset ovat aitoja, mutta historia väännettyä. Tämä luo tilanteen, jossa yleisöllä on mahdollisuus taideteosten äärellä eläytyä, ihmetellä, ällistyä ja vaikkapa vähän provosoituakin, ja ennen kaikkea esittää kysymys "onko totta?"

Alakerrassa näyttely esittelee tulevaisuusvision: voisiko tämä olla totta, haluanko tätä? Yllä teos: Kim Simonsson, Nimetön, 2003.

Vaikka Sinisalo loi kertomukset hän haluaa, että jokainen saa myös itse tulkita teoksia omalla tavallaan.

– Näyttelyn ei ole tarkoitus olla liian vakavasti otettava. Sitä voi katsoa myös hymyn kare naamalla.

Yllä teos Vilja.

Onko totta? -näyttely 20.5.–28.8.2011 Tampereen taidemuseossa.

Tampereen taidemuseo 

Jaa

Viimeksi päivitetty 19.05.2011 15:21