Keskustori.fi

"Me tykkäämme juhlista ja niitä on usein"

Suomen filippiiniläisten yhteydenpitoa auttavat yhdistys ja Facebook.

– Me emme käytä Filippiineillä sähköliesiä emmekä mikroaaltouuneja, vaan puuliesiä. Kun tulin tänne, en osannut käyttää uunia, kertoo Suomessa noin kahdeksan kuukautta asunut Sheena Kopsala.

Tällaisissakin arjen haasteissa auttaa Tampereella vuonna 2007 perustettu vapaaehtoispohjalta toimiva filippiiniläisten maahanmuuttajien yhdistys FINoy and Friends.

– Apua ja infoa tarvitsevat juuri Suomeen muuttaneet filippiiniläiset, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Marissa Aarnimetsä.

– Tärkeintä on, että näemme toisiamme säännöllisesti. Näin kulttuurimme ja kielemme säilyy.

Yhdistys pitää kaksi kertaa vuodessa leirin ja järjestää budjetin salliessa muita yhteisiä tapaamisia, kuten itsenäisyyspäiväjuhlan.

Suomen filippiiniläiset juhlivat maansa 113-vuotista itsenäisyyttä ensi sunnuntaina. May Navarro-Karppinen (yllä) näyttää mallia perinteisessä filippiiniläisessä puvussa. Vierellä Marissa Aarnimetsä (vas.), Sheena Kopsala, Dax Allan ja Lisa Paderes.

Maahanmuuttajia auttaa myös sosiaalinen media. May Navarro-Karppinen on perustanut Facebookin ryhmän Pinoys in Finland.

– Maalla asuvat filippiiniläiset voivat olla hyvin yksinäisiä, ja tämä on keino pitää yhteyttä muihin, kertoo Navarro-Karppinen.

Tampereella asuvat filippiiniläiset tapaavat toisiaan paljon.

– Me tykkäämme juhlista, ja niitä on usein, nauraa Kopsala.

Filippiiniläisiä asuu Pirkanmaalla 59, joista 33 Tampereella. Vuoden alussa Suomessa asui melkein 1 900 flippiiniläissyntyistä maahanmuuttajaa, joista maan kansalaisuuden oli säilyttänyt lähes 1 300.

Kopsala tuli Suomeen avioiduttuaan suomalaisen miehen kanssa. Nyt elämään kuuluu suomen kielen opiskelua. Aarnimetsä muutti tänne 26 vuotta sitten perheensä kanssa ja on ammatiltaan vaiheompelija.

– Tutustuin suomalaiseen mieheeni Filippiineillä. Kolmesta lapsestamme poikamme ja tyttäremme syntyi siellä, kertoo Aarnimetsä.

Navarro-Karppinen asuu Tampereella suomalaisen miehensä kanssa ja on kokki. Alun perin hän tuli vuonna 1988 äitinsä ja veljensä perässä Helsinkiin.

– Asuimme kolmistaan yksiössä, ja olin kotiapulaisena amerikkalaisessa diplomaattiperheessä.

Nykyään tänne tullaan enemmän myös työn takia, kuten Lisa Paderes ja Dax Allan. Viime huhtikuusta lähtien he ovat olleet sairaanhoitajina Hatanpään sairaalassa. Haastavinta on vaikea suomen kieli.

Kuin yhdestä suusta tämä porukka tietää, minkä ominaisuuden antaisivat filippiiniläisiltä suomalaisille ja haluaisivat suomalaisilta filippiiniläisille?

– Suomalaisille lisää naurua ja iloisuutta. Meille suorapuheisuutta. Suomalainen sanoo kyllä tai ei, me sanomme ehkä, porukka analysoi.

Filippiinien 113. itsenäisyyspäiväjuhla sunnuntaina 19. kesäkuuta kello 14 Messukylän työväentalolla. Ohjelmassa on kansantanssia, perinteisestä ruokaa sekä kulttuuriesityksiä.

Jaa

Viimeksi päivitetty 15.06.2011 21:21