Keskustori.fi

Kitara ja mies

Muusikko Jartse Tuominen tuli rapakon takaa kesäksi kotiin.

Jartse-poika soitti jo 2-vuotiaana pianoa ja neljän vanhana muovista leikkikitaraa. Pahus vieköön tai ehkä onneksi, isoveli rikkoi sen. Niinpä pikkuveli toivoi lahjaksi uutta leikkikitaraa, mutta saikin isältään lahjaksi ihan aidon kitaran.

Siitä alkoi Jartse Tuomisen tie kitaristiksi. Alun perin tamperelainen Tuominen asuu nykyään Texasin San Antoniossa, jossa elää kitaristina, tuottajana ja säveltäjänä.

– Samanlaista muusikon elämä on siellä kuin täällä, paitsi että siellä on paljon lämpimämpää, tuumaa Tuominen.

Tuominen esiintyy oman bändinsä ja välillä muidenkin kanssa. Yksi niistä nousee uran kohokohdaksi.

– Vuonna 2004 soitin kitaraa samalla lavalla amerikkalaisten legendojen kanssa. Jackson Brown lauloi, Joe Satriani oli kitarassa ja taustabändinä The Doobie Brothers.

Huikeaa, miltä tuntuu esiintyä legendojen kanssa?

– Mitä isompi stara, sitä ujompi kaveri, toppuuttelee Tuominen.

Jartse Tuomisen ensimmäinen bändi kahdeksankymmentäluvun alussa oli heavyä soittava Outburst. Sen jälkeen syntyi Takala Project ja Indiana-bändi, joka osallistui Euroviisu-karsintoihin vuonna 1994.

– Olin opiskellut ammattikoulussa rakennusalaa. Vähän aikaa minulla oli rakennusalan yritys, jonka ohessa tein keikkaa Takala Projectin kanssa. Myöhemmin muusikkona koin aluksi huonoa omaatuntoa, kun ei tarvinnut herätä aamulla aikaisin töihin.

Sitten kuvioihin tuli USA.

– Menin sinne 1995 Wiley & Kutri Cousinsin luo. Sillä reissulla tapasin paljon muusikoita, jotka pitivät soitostani ja sain kutsuja useammilta bändeiltä keikkailla ympäri Texasia.

Vuonna 1997 Tuominen muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin.

Keikkailu tuo muusikkoa rapakon takaa säännöllisesti Suomeen. Vuonna 2005 toteutui hänen pitkäaikainen haaveensa, joka oli GTR-tour eli suomalaisten kitaristikaverien kanssa keikkailua ympäri Suomen maata. Kiertueella on esiintynyt muun muassa Heikki Silvennoinen, Marzi Nyman, Pepe Ahlqvist ja Pekka Siistonen. Edellisellä kiertueella maaliskuussa 2010 vieraina olivat Jari Yliaho ja Rekku Reckhard. GTR-tour jatkuu taas ensi vuonna.

Myös kesä tuo Tuomisen kotimaahan ja Tampereelle.

– Teen täällä nyt viidettä albumiani ja keikkailen.

Instrumentaalilevylle mahtuu balladikin.

– Levy on tuttua fuusiosalamajazzia eli jazz-proge-tyyppistä musiikkia.

Jartse Tuomisen kitaransoittoa pääsee kuulemaan tulevana lauantaina Pyhäjärvellä rockristeilyllä, jossa Lucafly laulaa ja soittaa myös kitaraa. Akustinen duo esittää rockklassikoita.

– Kyllä niistä jamit tulee.

Kolmen miljoonan kaupungin sykkeeseen 45-vuotias Tuominen palaa taas elokuussa. Ja musiikki jatkuu.

– Ainakin seuraavat 20 vuotta on samanlaiset metkut mielessä.

Rockristeily lauantaina 19. kesäkuuta klo 19–22 Tammerkoski-laivalla. Järjestää Suomen Hopealinja Oy.

Jaa

Viimeksi päivitetty 16.06.2011 21:25