Keskustori.fi

Katu täyttyy teatterista ja sirkuksesta

Nyt tarjolla katuesityksiä enemmän kuin ikinä ennen.

Parhaimmillaan katuesityksiä on 14 yhden päivän aikana. Vielä on matkaa Keski-Euroopan tahtiin.

– Olin City of Wings -festivaalilla Belgiassa. Siellä oli kahden päivän aikana yli 70 ryhmää ja noin 300 esitystä, ihastelee Petteri Jakobsson.

Suurin osa Tampereen Teatterikesän katuteatteriesityksistä on ilmaisia. Pääohjelmiston kansainväliseksi katuteatteriksi on valittu brittiläinen Jason Maverick, joka on esiintynyt muun muassa Madonnan ja Stingin yksityistilaisuuksissa.

Pääohjelmiston kotimaista katuperformanssia edustaa tamperelainen sirkustaiteilija Jakobsson esityksellään Markkinasirkus.

– Se on sekä katuteatteria että katusirkusta.

Markkinasirkus ei ole ihan perinteinen katuesitys. Jakobssonin autosta pystytettävä satapaikkainen ulkoilmakatsomo tekee esityksestä melkeinpä kiertävän kesäteatterin.

Taiteilija esittää viittä eri roolia Markkinasirkuksessa. Kiertävä esitys nousee torstaina Koskipuistoon ja lauantaina Aaltosen puistoon.

– Raain ja jännittävin tapa on esiintyä kadulla niin, ettei kukaan tiedä siitä. Haastavinta on saada ihmisten huomio ja saada vielä yleisö jäämään.

Sellaista esiintymistä Jakobsson teki 1990-luvulla.

– Yhtenä kesänä esiinnyimme kaverini kanssa festareilla. Eräs niitä kiertävä perusdeeku tykästyi meihin. Hän huuteli meille kaikenlaista, kunnes Seinäjoen tangomarkkinoilla otimme hänet mukaan esitykseen. Hänen piti pitää käsi suun edessä.

Yleisö hurrasi, koska eivät jaksaneet kuunnella kaverin huutoja.

Jakobsson meni 8-vuotiaana siskonsa perässä espoolaiseen nuorisosirkukseen. 28-vuotias Jakobsson on ollut päätoiminen sirkustaiteilija jo 11 vuoden ajan. Sisko tekee vastaavaa työtä Saksassa.

Jakobssonin Jakobin Sirkuksella on teatterikesässä myös katuteatteriesitys Play: Time. Se on kolmen ihmisen koskettava ja naurettava kasvutarina.

– Olen siinä mukana tuottajana. Tarinan ja vahvojen tunteiden välittäminen kadulla on haastavaa. Tämä on suosikkiesityksiäni, hehkuttaa Jakobsson.

Perinteisesti katuesityksissä käytetään avustajaa yleisön joukosta.

– Jos yleisöstä ei pyydetä esiintyjää, sitä kummastellaan, mutta samalla ollaan helpottuneita.

Jakobsson lupaa, että Markkinasirkuksessa katsojan ei tarvitse esiintyä.

– Hyvä katuesiintyjä on hereillä eikä tee vain omaa juttuansa. Hän huomioi yleisön ja osaa tarttua hetkeen.

Tampereen Teatterikesä 1.–7. elokuuta. Teatterikesän sivuille 

Jaa

Viimeksi päivitetty 03.08.2011 14:59