Keskustori.fi

"Ilman Pispalaa en olisi taiteilija"

Aurinko ja kuu avautuu Kaupunkilehti Torissa Tapahtumien Yönä.

– Aika makeeta olla samassa näyttelyssä Timo-Olavi Jalkasen kanssa, ja avajaiset avaa vielä Esko Roine, huokaa Tiina Mäkikoski.

Aurinko ja Kuu -näyttely esittelee Jalkasen valokuvataidetta, grafiikkaa, akvarelli- ja lyijykynäteoksia sekä Mäkikosken keramiikkaveistoksia ja maalauksia. Avajaiset ovat Tapahtumien Yönä Kaupunkilehti Torin Galleria Torissa.

Jalkanen on kuvannut suurimman osan töistään Pispalan rannoilla. Kuvista välittyy harmaa tyhjyys ja sumu.

– Haen tyhjyyttä, ja tyhjyys on kaunista. Teokset ovat peilejä katsojan omaan mieleen. Tämä tarkoittaa sitä, että tyhjyys aktivoi katsojan oman muistijäljen.

Muistijälki, joka on voinut syntyä lapsuudessa jopa ennen puhumaan oppimista.

Jalkanen muistaa, kuinka hänen näyttelyssään Tampere-talossa kaikkein minimalistisimmat työt pysäyttivät katsojan. Teokset vievät mielikuviin yksinkertaisesta ja turvallisesta maailmasta.

Onpa tyhjyys puhuttanut yllättävälläkin tavalla.

– Eräs naiskatsoja tuhahti näyttelyssä: "Paperin tuhlausta, sanon minä.", nauraa Jalkanen.

Viestintätoimistoa päätyönään pyörittävälle Mäkikoskelle näyttely on hänen ensimmäisensä. Kaksi teosta kuvaa hänen Aino-mummuansa nuorena.

Taidetta Mäkikoski harrastaa Pyynikin trikoon verstaalla, jossa mukana on kuusi alan harrastajaa ja yksi kuvataiteilija.

– Pakko tätä on tehdä, kun tämä on niin ihanaa, vakuuttaa Mäkikoski.

Mäkikoskea ja Jalkasta yhdistää se, että molemmat asuvat Pispalassa.

– Pispalan ilmapiiri mahdollistaa sen, että on lupa olla luova ja individualisti. Pispalassa on kylähenkeä. Ilman Pispalaa en olisi taiteilija, tuumaa Jalkanen.

Romanttinen taidenäyttely Aurinko ja Kuu 4.–31.8. Galleria Torissa.

Avajaiset Tapahtumien Yönä 4. elokuuta. Näyttely avautuu yleisölle kello 18.30. Lisäksi rakkauslauluja kitara- ja pianosäestyksellä klo 22. Soittajina ja laulajina muun muassa Matti Heinivaho, Risto Hiltunen ja Minna Sirnö.

Lue lisää 

Jaa

Viimeksi päivitetty 03.08.2011 15:03