Keskustori.fi

Koukussa chiliin

Keskustorille tulee chilifestivaali 20.–21. elokuuta.

– Festivaalin kuumin peruna on sunnuntaina chilinsyöntikilpailun Naga Morich MM-sarja, toteaa kilpailun puuhamies Marko Suksi Poppamies Oy:stä ja pitää hyppysissään maailman tulisinta chiliä.

Viime vuonna Jack the Roosterissa pidetyn kilpailun voitti Ari Hirvonen. Hän popsi chiliä 82,02 grammaa, mikä tarkoittaa 8–10 kappaletta maailman tulisinta chiliä eli Naga Morichia. Hirvonen kisaa tänäkin vuonna.

Kaksipäiväinen Chilifest Finland 2011 siirtyy nyt Keskustorille. Ohjelmaa on enemmän: tietoiskuja, tulista ruokaa, alan tuotteita, erilaisia kisoja.

Mutta mikä saa hurahtamaan chiliin?

– Ruoassa pitää olla jokin juttu, johon jää koukkuun. Minulle se on chili.

Marko Suksi romuttaa ajatuksen, että chilin pitää polttaa ja polttaa.

– Jos chilin polte peittää ruoan maun, se on silloin ollut liian vahva omalle sietokyvylle. Oikein annosteltuna ja käytettynä se jopa korostaa ruoan makuja.

Kun tulisuutta on riittävästi tai liikaa, hiki pukkaa pintaan.

– Chili ärsyttää limakalvoja, mutta se ei pysyvästi vaurioita niitä. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa. Toiset hikoilevat, toisille tulee kylmä tai hikka, luettelee Suksi.

– Kohtuullisesti käytettynä sen on todettu alentavan verenpainetta.

Ensimmäiset askeleet chilin maailmaan

Marko Suksi antaa vinkkejä, miten aloittelijan kannattaa käyttää chiliä.

Maltti on valttia. Lajeja on tuhansia, joten tutustu miedoimpiin. Tai aloita miedoilla chilikastikkeilla.

Laita chiliä ruokaan vähän ja hauduta ruokaa pitkään, jolloin tulisuus vähenee.

Käytä chilin kanssa viilentäviä aineksia, kuten kermaa, kookosmaitoa. Esimerkiksi sekoita keskenään kermaviiliä, ranskankermaa ja chiliä. Käytä lisukkeena.

Chilin tulisin osa on valkoinen osa, johon siemenet kiinnittyvät. Vältä sitä, jos pelkäät liikaa tulisuutta.

Käytä terävää veistä. Muista pestä kädet hyvin tai käytä kumihanskoja. Hyvä tapa on pestä kädet ruokaöljyllä ja sokerilla, joka toimii ns. hionta-aineena.

Chilifest Finland 2011 

Jaa

Viimeksi päivitetty 12.08.2011 15:31