Keskustori.fi

Telakasta tuli rakas kotipesä Tanjalotta Räikälle

Näyttelijä juhlistaa 30-vuotista uraansa sooloesityksellä.

Kuvat Ville Salminen

Näyttelijä Tanjalotta Räikkä juhlii 30-vuotista taiteilijauraansa sooloesityksellä Myyräntyötä ja mielenosoituksia Telakalla 2. syyskuuta. Taiteilijaa itseään juhlistaminen hieman hämmentää ja pelottaa, mutta onneksi se saa myös hymyn huulille.

– Ensin oli tietenkin Telakan juhlavuosi. Se mikä keksittiin, oli se, että samaan aikaan mulle tulee 30 vuotta täyteen. Oikeasti se meni niin, että päätimme mainita asiasta apurahahakemuksissa, mutta joku sen möläytti ulos Telakan juhlavuoden ohjelmasta kertovassa lehdistötilaisuudessa ja sen jälkeen juhlasta on puhuttu konkreettisena asiana.

Myyräntyötä ja mielenosoituksia on osa ohjaaja Tommi Silvennoisen eettisyys-trilogiaa, josta kaksi muuta nähdään myöhemmin Telakalla.

– Sooloesitys syntyi halusta ja tarpeesta sanoa sanottavansa tämän maailman asioista, kertoo Räikkä.

Lähtökohtana on mieli, merkitys ja muisti.

– Mikä meitä ihmisiä vaivaa? Millainen maailmankuva meillä on toisista ihmisistä, luonnosta? Suurin juttu on erilaisuuden ymmärtäminen. Halusin esitykseen suoraa puhetta.

Tanjalotta Räikkä syntyi Raumalla, mutta asui lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella. Näyttelijän ura alkoi vuonna 1981 Kajaanin kaupunginteatterissa. Kymmenen vuoden laitosteatterivuoden jälkeen Räikästä tuli freelancer-näyttelijä. Tampereelle hän muutti takaisin vuonna 1993.

Mikä kohokohta tai mullistava juttu on jäänyt mieleen vuosilta 1981–1991?

– Olin silloin ensimmäistä kertaa yksin näyttämöllä Seinäjoen kaupunginteatterissa. Esitin tunnin ajan Donna-monologeja. Se oli silloin isompi asia kuin nyt, koska olin nuorempi ja kokemattomampi.

Entä seuraavilta kymmeneltä vuodelta?

– Se on ihan pimeenä… Kyllä isoin juttu oli Telakan rakentaminen vuonna 1995. Se on vaikuttanut minuun niin paljon.

– Se, mitä näyttelijä parhaillaan tekee, on se tärkein. Vaikea nostaa yhtä ylitse muiden. Nuorempana työ oli ykkösjuttu, vanhempana muista asioista tulee vähintään yhtä tärkeitä.

Mitä Telakka merkitsee sinulle?

– Freelancerina olen tehnyt koko ajan muuallekin töitä. Se on iso mahdollisuus, että voi tehdä työtä erilaisissa paikoissa erilaisten ihmisten kanssa. Mutta samalla on olemassa kotipesä, missä on mahdollisuus vapaasti kokeilla ja oppia uutta.

– Mielestäni meillä ei ole Telakalla vääränlaista turvallisuutta, vaikka osa ihmisistä on ollut koko ajan mukana. Joka proggikseen otamme mukaan vähintään yhden vierailijan.

Kun katsot viiden vuoden päähän, mitä näet?

– Toivon, että tietyt asiat pysyvät, kuten Telakka. Se ei kuitenkaan pysähtyisi paikalleen, vaan jatkuisi ja muuttuisi vain parempaan ja minä itse siinä virran mukana.

Telakka 

Jaa

Viimeksi päivitetty 02.09.2011 12:57