Keskustori.fi

Tampereen Pomo

Pekka Paavolan omaelämäkerta julkaistiin.

Pekka Paavola on ristiriitainen ja kiistelty hahmo. Uusi kirja kertoo lukijalle Tampereen Pomosta ja hänen teoistaan kaupunginjohtajana, oikeusministerinä, Lehtimiehet Oy:n toimitusjohtajana ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kirjan on kirjoittanut toimittaja-tietokirjailija Olli Helen.

Tampereen kaupunginjohtajana Paavola oli 1969–1985. Heti 1970-luvun alussa syntyi nimi "Pomo". Millainen Pomo olet tänä päivänä?

– Enää ei voi pomottaa, kun kotonakaan se ei onnistu vaimon kanssa. Se on historiaa.

Kirjan kansikuvassa Paavolan takana komeilee Näsinneulan näkötorni, joka on yksi Pomon toteuttamista suurhankkeista. Näsinneula valmistui vuonna 1971 ja viettää 40-vuotisjuhliaan lauantaina 17. syyskuuta.

– Näsinneula on Tampereen symboli. Se näkyy joka paikkaan, ja tamperelaiset ovat ottaneen sen omakseen, iloitsee Paavola.

Kirja kertoo, kuinka Paavola oli Suomen etsityin mies kesällä 1984. Kaikki alkoi niin sanotusta Noppa-jutusta, tamperelaista rakennusliikettä koskeneesta lahjusepäilystä. Paavola teki tuttavuutta poliisin kanssa saman vuoden lokakuussa, kun hänet pidätettiin kesken työmatkansa Satakunnankadulla.

– Noppa-jutun tutkinnanjohtaja Suti Aittoniemi vei minut Hämeenlinnan poliisilaitokselle. Hän oli jo silloin huuliveikko, ja se oli enemmän jutustelujuttua hänen kanssaan. Sen jälkeen oli muita virallisia kuulusteluja, jotka eivät aina olleet niin miellyttäviä.

Onko Tampereen todellinen menneisyys vielä jännittävämpi kuin mitä kirja paljastaa?

– Se riippuu siitä, mitä hakee. Kirja koostuu tuhansista pienistä asioista ja ihmisistä. Kirjan asiat ovat pyörineet vuosikausia omassa mielessä ja oli pelkästään ilo tehdä kirjaa. Se oli myös helppoa, koska Helin haastatteli minua ja hän tamperelaisena tiesi tapahtumista ja tuosta ajasta.

Kirja Tampereen Pomo on Tampere-Seuran kustantama.

Jaa

Viimeksi päivitetty 14.09.2011 13:45